Vlinderwaarschuwing - primair

Top 25 meest gelezen berichten in 2024. Op naar een natuurinclusief 2025!

Nature Today
1-JAN-2025 - Vlinders domineerden de top 25 van meest gelezen berichten in 2024 met ‘Vlinderwaarschuwing: code oranje in heel het land’ op de eerste plaats. Wat gaat 2025 brengen? Het hele Nature Today-team wenst u in ieder geval een natuurinclusief 2025 toe. We gaan knallend van start met de Nature Today Masterclass met inmiddels al een paar honderd deelnemers. Alle natuurliefhebbers zijn welkom.

Een recordaantal van 2,5 miljoen unieke bezoekers mochten we in 2024 op Nature Today welkom heten. Alle natuurberichten samen werden bijna 7 miljoen (!) keer bekeken. We kijken daarom met trots terug op 2024, op de bijdrage die we hebben geleverd aan het verspreiden van kennis over natuur, aan het met elkaar in contact brengen van mensen en aan het stimuleren van de natuurbeleving. Dit alles kon niet zonder de enorme inzet van de vele experts bij alle Nature Today-partnerorganisaties die al die natuurberichten hebben aangeleverd. Ook hen geeft het voldoening dat hun inzet beloond wordt met veel lezers en enthousiaste reacties.

Vlinders trokken de aandacht

Mannetje van de Australische huisspin

Hieronder presenteren we de natuurberichten die het meest zijn gelezen in 2024. Bovenaan staat het bericht van De Vlinderstichting ‘Vlinderwaarschuwing: code oranje in heel het land’ dat ze op 24 maart publiceerden. De titel deed misschien vermoeden dat het een ernstige waarschuwing was. Het was echter een aankondiging van de vlinders die je tegen zou kunnen komen als gevolg van de hoge temperaturen. Het natuurbericht van 30 december laat echter zien dat het wel als waarschuwing gezien had kunnen worden. 2024 bleek namelijk wederom een zeer slecht vlinderjaar. Met in totaal vijf berichten over vlinders in de top 25 deden de vlinders het op Nature Today in ieder geval wel heel goed. Op de tweede plaats van meest gelezen berichten staat de buxusmot. Het is duidelijk dat veel mensen zich afvroegen hoe het daar mee stond na de enorme uitbreiding van een paar jaar geleden waardoor buxus vrijwel uit Nederland verdween.

Australische huisspin

Nieuwe soorten en uitbreidingen van soorten doen het zoals ieder jaar goed. De vestiging van de Australische huisspin zal bij menigeen rillingen veroorzaakt hebben. De opkomst van een roofslak, een mogelijke invasie van landplatwormen in de achtertuin, de vestiging van de kameleongrondel, de oprukkende kroontjesworm en een bijzondere walwissoort bij een Antarctische expeditie spreken ook tot de verbeelding. Vorig jaar stond een bericht over alsemambrosia op de eerste plaats. Dit jaar vinden we alsemambrosia ook weer terug maar dan op plaats 12 en ook nog op plaats 25.

Top 25

Positie Titel
1 Vlinderwaarschuwing: code oranje in heel het land
2 Hoe vergaat het de buxusmot?
3 Bijzondere walvissoort waargenomen tijdens recente Antarctische expeditie
4 Leven tussen lijken: snavelneuten opgedoken in het Grevelingenmeer
5 Vele duizenden rupsen van de dagpauwoog gemeld
6 De Australische huisspin vestigt zich
7 Oeroude muts op Ameland; frappant toeval
8 Opkomst roofslak doet alarmbellen rinkelen
9 Tepels monitoren
10 Perfecte tuin voor putters
11 Vlinderliefhebbers opgelet, er zijn enorm veel landkaartjes

12

Verdere opmars van de hooikoortsplant Alsemambrosia in Nederland
13 Volg de kraanvogeltrek nog beter met de vernieuwde kraanvogelradar
14 Sterke toename potentiële exoten met hoog risico vraagt om preventie
15 Leren leven met de Aziatische hoornaar
16 Knikkende schroeforchis steeds vaker in natuurgebieden
17 Nieuwe populatie rozevleugels ontdekt in Groeve ’t Rooth
18 Nu te zien: de wielewaal
19 Invasie van de landplatwormen: ook bij jou in de achtertuin?
20 Staatsbosbeheer neemt afscheid van Rottum
21 Nieuwe vis verscholen in de Nederlandse havens: de kameleongrondel
22 Geweldig veel dagpauwogen! Maakt dit het vlinderjaar weer goed?
23 De Kroontjesworm rukt op
24 Oehoe blijft toenemen in Nederland
25 Hooikoortsplant Alsemambrosia neemt toe op akkers in Nederland

Nature Today Masterclass voor iedereen die meer natuur wil in 2025

Vrijwel iedereen die Nature Today bezoekt is zich ervan bewust dat de natuur onder grote druk staat. Soms wordt je moedeloos van die slechtnieuwsverhalen. Uit een recente inventarisatie van Nature Today bleek dan ook overduidelijk dat er een sterke behoefte is aan een positieve blik voorwaarts, aan realistische en inspirerende visies van experts over hoe we de uiteenlopende uitdagingen waar de natuur voor staat het hoofd bieden. Het heeft ons bij Nature Today in ieder geval geïnspireerd om een online Nature Today Masterclass te organiseren. Op donderdag 9 januari gaat de Masterclass van start.

De Masterclass biedt:

  1. Inspiratie uit verrassende visies van experts over uiteenlopende actuele onderwerpen (zie het programma).
  2. Praktische kennis om grote onderwerpen naar de dagelijkse praktijk te vertalen.
  3. Concrete ideeën voor acties die passen bij jouw agenda. Zo hebben we meer dan 5.000 praktische (functiegebonden) tips om 2025 natuurinclusief te maken.
  4. Interessante mensen en organisaties die ook meer natuur willen.
  5. Een dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Kortingscode voor Nature Today-nieuwsbriefontvangers

Voor de Masterclass maken we gebruik van een innovatief interactief en natuurrijk online platform (zie onderstaande sneakpreview) waardoor de deelnemers 24 uur per dag en 7 dagen per week gedurende het hele eerste kwartaal toegang hebben tot alle presentaties, informatie, opdrachten en de uitgebreide netwerkmogelijkheden.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Sneakpreview van het Nature Today Masterclass-platform (Bron: Nature Today)

Er hebben zich al een paar honderd mensen aangemeld, elk met hun eigen expertise, interesses en passie voor natuur. Dat belooft, in combinatie met de vele nieuwe natuurberichten, een mooie start van 2025 te worden. We hopen uiteraard vele van onze Nature Today-bezoekers in de Masterclass te ontmoeten. Meld je aan en doe ook mee. De komende dagen plaatsen we in de gratis Nature Today nieuwsbrief een kortingscode voor 21% korting op de toegangsprijs, als dank voor onze trouwe bezoekers. 

Tot slot wensen we iedereen een fantastisch natuurinclusief 2025 toe!

Tekst: Arnold van Vliet, coördinator Nature Today; Wichertje Bron, Ineke Radstaat, Marco Wind en Nicoline Kamphorst, Eindredactie Nature Today
Foto’s: Annemarie van Lierop; Martijn Wiersma; Bart Souverijns, Flickr (kleine vos in sneakpreview)