vrouwtje van de Australische huisspin

De Australische huisspin vestigt zich

EIS Kenniscentrum Insecten
17-AUG-2024 - De Australische huisspin heeft zich gevestigd in Nederland op ten minste één plek. De verwachting is dat ze zich zal gaan uitbreiden, met name rondom bebouwing. Om de opmars te documenteren wordt gevraagd naar deze exotische spin uit te kijken en waarnemingen te melden.

De Australische huisspin (Badumna longinqua) is afkomstig uit Australië. Deze achtpoter leeft vaak dicht bij de mens: boven in struiken of achter schors van bomen in stedelijk gebied en in en tegen gebouwen of andere menselijke constructies. Ze laat zich gemakkelijk verslepen en heeft zich al lang geleden gevestigd in Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland en ze heeft ook populaties in Argentinië, Mexico, Brazilië, Uruguay, Japan en Zuid-Afrika. In Europa worden er sinds 2010 waarnemingen gedaan: het ging in eerste instantie om aangevoerde exemplaren in Duitsland en Engeland. Inmiddels zijn in Engeland uitgebreide vestigingen gesignaleerd, veelal geassocieerd met tuincentra en tuinen.

Nederlandse waarnemingen

Australische huisspinIn Nederland staan er nu ook foto’s van deze soort op de website Waarneming.nl. In oktober 2021 is het eerste exemplaar op foto vastgelegd in Zevenhoven. Toen volgde in juni 2022 een foto van de spin in Almere.

In november 2022 vond Martijn Wiersma een exemplaar op een industrieterrein in Uithoorn, aan de buitenkant van een gebouw waarin zich een meubelgroothandel bevindt. In de directe omgeving bevinden zich vele bedrijven die goederen importeren, vooral planten. Al snel bleek dat het ter plekke om een goede populatie gaat, want de soort kon bijna wekelijks gevonden worden op de gevel van het bedrijf, soms met wel tien exemplaren per keer. Tot op heden worden de spinnen of hun webben daar met regelmaat aangetroffen. Martijn vond in de zomer van 2024 ook nog een Australische huisspin in haar web aan de buitenkant van een plantenhandelbedrijf in Ede. Ook in een tuincentrum in Almere is deze zomer een web van de Australische huisspin aangetroffen.

Uit de literatuur blijkt ook dat vooral plantgoed en bomen zorgen voor de aanvoer van spinnen. In de lente van dit jaar kreeg het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen echter Australische huisspinnen binnen die waren verzameld in een container uit Australië met diervoedingsingrediënten op pallets. Andere aanvoerroutes dan planten zijn er dus ook.

Herkenning

De Australische huisspin is goed herkenbaar aan de karakteristieke tekening op de bovenzijde van het lichaam. Ze leven meestal verborgen in een holletje achter in hun web. Dat web is heel anders dan bij spinnen die ‘wielwebben’ maken, en juist een slordig geheel van kriskras lopende draden op een plat vlak en naar voren staand. Om de spin te zien te krijgen moet ze haar holletje uitkomen en zich op haar web begeven. Daarvoor is enig geduld – of een in het web geworpen insectje – van de waarnemer nodig.

Vrouwtje en mannetje van de Australische huisspin

Uitbreiding?

Het zou kunnen dat de Australisch huisspin zich uitgebreid gaat vestigen in ons land. Als de verspreiding plaatsvindt via planten, zoals voor enkele landen is aangetoond, dan kan het snel gaan, want in Nederland is de handel hierin omvangrijk. Mogelijk wordt de soort een concurrent voor andere spinnen rondom gebouwen, zoals nachtkaardespinnen.

Mocht er sprake zijn van een opmars, dan hopen we die te kunnen documenteren. Het verzoek is dan ook om naar deze soort uit te kijken in de eigen tuin en eventueel in tuincentra of op andere plekken waar planten worden verhandeld. Foto’s kunnen ingevoerd worden op Waarneming.nl.

Tekst: Jinze Noordijk, EIS Kenniscentrum Insecten
Foto’s: Martijn Wiersma