Programma Masterclass
Op deze pagina staat per sessie van de Nature Today Masterclass kort toegelicht wat de inhoud van de presentatie is.
9 januari - Introductie Masterclass; Geïnspireerd en praktisch naar meer natuur in 2025
Dr. Arnold van Vliet, Oprichter Nature Today en bestuurder bij Stichting voor Duurzame Ontwikkeling, Heimans en Thijsse Stichting, Stichting GLOBE Nederland en Bioloog bij Earth Systems and Global Change Group, Wageningen University & Research
2025 is ruim een week oud als de Nature Today Masterclass van start gaat. Het hele eerste kwartaal van 2025 brengt Nature Today naast de dagelijkse natuurberichten een flinke extra dosis positiviteit in de vorm van 12 inspirerende wekelijkse presentaties. Want daar zijn we met zijn allen wel aan toe na een bewogen 2024. We zijn enorm blij dat de 12 topexperts in ons programma hun kennis en visie op een natuurinclusief Nederland willen delen. Voor de liefhebbers is er rondom die presentaties van alles op het online Masterclass platform te halen en te beleven.
Tijdens deze eerste sessie licht Arnold de gedachte achter de Masterclass en de keuze voor de onderwerpen en sprekers toe. Verder neemt Arnold de deelnemers mee langs de functionaliteit en de rijkdom aan natuurinformatie die op het Masterclass-platform te vinden is. Tenslotte geeft hij een toelichting op het werkplan dat voor alle deelnemers beschikbaar is en presenteert hij de resultaten van de eerste opdracht.
16 januari - Stikstof doorgrond; Doelgestuurd per provincie uit de crisis
Dr. Gerard Ros, Onderzoeker en Datawetenschapper en Prof. Dr. Wim de Vries, Hoogleraar Integrale stikstofeffectanalyse, Earth Systems and Global Change Group, Wageningen University & Research
Gerard Ros en Wim de Vries presenteren hun – tegen die tijd net gepubliceerde – plan om uit de stikstofcrisis te komen. Daarbij nemen ze de wettelijke kaders als uitgangspunt, want daar moeten we ons als Nederland gewoon aan houden. Ze laten zien dat we op basis van metingen en geavanceerde modellen zeer gedetailleerd weten waarom er waar in Nederland welk probleem is met stikstof, met waterkwaliteit en de emissie van broeikasgassen. Wil je deze problemen oplossen dan moet je naar al deze problemen tegelijk kijken. Ze laten zien dat dat kan.
23 januari - NL2120: Van aansprekende langetermijnvisie voor Nederland naar concrete acties in 2025
Dr. Marjolein Sterk, Expert Nature-Based Transities, Wageningen Environmental Research
De visie op een nature-based Nederland in het jaar 2120, compleet met een rijk geïllustreerde landkaart, heeft de afgelopen jaren veel losgemaakt en grote aantallen mensen geïnspireerd. Een paar weken geleden werd de prestigieuze Grote Maaskantprijs 2024 uitgereikt aan de NL2120-beweging. Inmiddels is er een groot Nationaal Groeifondsproject waarin heel veel organisaties samen werken.
Het stellen en visualiseren van langetermijndoelen blijkt dus krachtig om mensen, organisaties en financiers in beweging te krijgen. Marjolein is met haar opleiding tot Changemaker als geen ander in staat om de vertaalslag te maken van deze veelbelovende vergezichten voor regeneratieve natuurrijke landschappen naar concrete kortetermijnacties. Veranderen doe je nooit alleen. Het vraagt kennis over sociale, financiële, institutionele en ecologische systemen. Ze geeft voorbeelden van hoe je die veelbelovende vergezichten omzet tot concrete acties. Hoe je samen de handen uit de mouwen kunt steken en welke rol je daarbij zelf hebt.
30 januari - De zekere en onzekere klimaatveranderingen waar je gewoon rekening mee moet houden
Dr. Hylke de Vries, Klimaatonderzoeker, KNMI
Nederland was in 2024 weer extreem warm. Dieren en planten doen hun uiterste best om op alle klimaatveranderingen in te spelen. Zij kunnen niet vooruit kijken naar wat er komt. Wij mensen wel. Het KNMI heeft in groot detail in kaart gebracht hoe het klimaat in Nederland de komende tientallen jaren gaat veranderen. Ja, het zijn scenario’s en er zitten allerlei onzekerheden in. Maar het goede nieuws is dat er ook heel veel zekerheden in zitten. Bij het uitwerken en uitvoeren van plannen voor de bescherming en het herstel van natuur of voor de inrichting van onze leefomgeving doet iedereen er verstandig aan om zowel de zekere als onzekere klimaatveranderingen die op de agenda staan mee te nemen. Hylke geeft een overzicht van de klimaatveranderingen waar je gewoon rekening mee moet houden.
6 februari - Verwildering, Verwondering, Verwachting: Nederland verdient meer wilde natuur
Esther Blom, Directeur-Bestuurder, ARK Rewilding Nederland
Als je het hebt over het daadwerkelijk realiseren van nieuwe natuur dan kun je niet om ARK Rewilding Nederland heen. ARK werkt in zeer verschillende gebieden aan meer wilde natuur en laat zien wat er kan. De uitgangspunten van ARK zijn: 1) Vertrouwen op de herstelkracht van de natuur; 2) Ruimte en tijd geven aan natuurlijke processen; 3) Minimaal beheren, meer spontane ontwikkeling; 4) Samengaan van mens en al het leven; en 5) Perspectief en hoop voor een leefbare wereld. Esther deelt haar visie en ervaring op hoe we de verwildering en bijbehorende verwondering en verwachting nog verder vorm geven.
13 februari - 8 van de 9 oplossingen voor slechte waterkwaliteit die nog vrijwel genegeerd worden
Barend de Jong, Aquatisch Ecoloog, OAK Consultants / Waterschap Hollandse Delta / Provincie Noord-Holland / Smart Rivers / Wateropleidingen
Barend de Jong neemt ons mee in de onbekende, onderbelichte maar boeiende wereld van de natuur onder water. We hebben er allemaal belang bij dat de aquatische natuur meer aandacht krijgt en verbeterd wordt. De Europese Kaderrichtlijn Water eist van de lidstaten dat we in 2027 de waterkwaliteit op orde hebben, maar deze voldoet nog vrijwel nergens in Nederland aan de eisen. Barend laat zien dat we de afgelopen decennia heel veel gedaan en geleerd hebben, maar laat ook zien hoe complex het is om de doelen te behalen in het volle Nederland en we mogelijk afstevenen op een Stikstof 2.0-crisis. Hij geeft praktische handvatten hoe je jouw watersysteem kunt onderzoeken om tot zinvolle maatregelen te komen.
20 februari - Natuurherstel in volle gang
Diverse boswachters van diverse organisaties
Er wordt op allerlei manieren hard gewerkt om de natuur in Nederland te beschermen en te versterken. Er zijn tal van succesverhalen waarbij natuur in korte tijd hersteld is. Uit die succesverhalen zijn interessante lessen te trekken. In deze sessie willen we diverse van dit soort succesverhalen in de spotlight zetten. Welke dat worden gaan we mede af laten hangen van de interesse van de deelnemers aan de Masterclass. Aan het begin van de Masterclass krijgen de deelnemers te horen hoe ze ‘hun’ gebied of project kunnen nomineren.
27 februari - Van Droom naar Daad: De Mediator van Innovatie voor Natuurinclusieve Steden
Sacha Stolp, Regiseur Innovatieprogramma Toekomstbestendige Assets en Regiseur Klimaatadaptatie, Gemeente Amsterdam
Hoe verbinden we natuur en stad om samen een groene toekomst te bouwen? In deze presentatie deelt Sacha Stolp haar unieke aanpak om steden natuurinclusiever en veerkrachtiger te maken. Ontdek hoe samenwerking met wetenschap, ondernemers en lokale gemeenschappen leidt tot innovatieve oplossingen die biodiversiteit bevorderen, klimaatverandering aanpakken en steden leefbaar houden. Laat je inspireren door voorbeelden van groene daken, stedelijke waterinnovaties en circulaire projecten die laten zien hoe natuur een integraal onderdeel kan worden van stedelijke ontwikkeling.
6 maart - Hoe we samen de weg naar een natuurinclusieve economie kunnen aanleggen
Hans Stegeman, Hoofdeconomoom, Triodos Bank
Geld speelt in deze wereld een belangrijke rol. Maar bij de keuze voor waar we het geld aan uitgeven speelt rekening houden met natuur en een gezonde leefomgeving vaak geen of een ondergeschikte rol. Hans weet als geen ander dat fundamentele veranderingen in onze economie nodig zijn. Hij erkent dat het niet eenvoudig is om ecologische rampen te voorkomen of om technologische ontwikkelingen op verantwoorde wijze te sturen. Het zal offers met zich meebrengen, vragen om terughoudendheid. Hans geeft in deze sessie zijn visie op hoe we zelf in meer of mindere mate een rol kunnen spelen om die radicale veranderingen te realiseren. Volgens hem kunnen we door te experimenteren, dingen uit te proberen, te sleutelen en ons voor te stellen, misschien een weg vooruit vinden – zonder garanties.
13 maart - Miljarden voor natuur: hoe we de natuur kunnen redden door te laten zien dat de natuur de problemen van mensen oplost
Jelle de Jong, Algemeen Directeur, Wereld Natuur Fonds
In zijn verhaal schetst Jelle de wereldwijde urgentie voor de natuur en geeft hij aan wat dat voor mensen betekent. Vervolgens deelt hij hoe WWF wil bijdragen, zowel internationaal als in Nederland. Hij zal het kader van de Natuurherstelwet laten zien. Vervolgens hoe we met 'Nature-Based Solutions' overheden, bedrijven en burgers kunnen mobiliseren en dat we met natuur grote problemen kunnen oplossen rondom bijvoorbeeld veiligheid, voedsel en gezondheid.
20 maart - Pesticidengebruik in bloemen- en bollenteelt kan best minder, toch?
Prof. Dr. Nico van den Brink, Hoogleraar Milieutoxicologie, Wageningen University & Research
De laatste tijd is er veel discussie over het gebruik van pesticiden, ook in de bollenteelt. Door veranderingen in de veehouderij worden steeds meer percelen ingezet voor de teelt van snijbloemen en bollen, wat vaak gepaard gaat met intensief gebruik van pesticiden. In principe is dit gebruik toegestaan, desalniettemin zorgt het voor veel onrust en onzekerheid over risico’s op negatieve effecten voor natuur en de gezondheid van mensen. Nico gaat in deze sessie in op de mogelijke risico’s voor biodiversiteit die spelen in relatie tot het gebruik van pesticides in de snijbloemen- en bollenteelt. Vervolgens zullen we bespreken hoe verder te gaan met deze teelten, kunnen we snijbloemen en bollen nog wel kopen? Zijn er alternatieven voorhanden?
27 maart - Hoe je bouwend de natuurrijkdom vergroot en hoger op de natuurladder komt
Jeroen Demmer, Ecologisch Adviseur, Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten
De komende jaren zal er in Nederland nog veel gebouwd (moeten) worden. Er blijkt namelijk een tekort van vele honderdduizenden huizen en met al die huizen komt er heel veel infrastructuur bij. Dat klinkt als een extra bedreiging voor natuur. Maar wat als na afronding van bouwprojecten de natuurrijkdom nu eens veel hoger ligt dan voordat het project begon? Jeroen laat aan de hand van concrete voorbeelden zien dat dit op allerlei manieren mogelijk is. Natuurvriendelijk bouwen moet je behapbaar maken door het in kleine stapjes in te delen. De Natuurladder blijkt daarbij een effectief hulpmiddel. Eenvoudige acties langs wegen, tussen windmolens en op en rond gebouwen kunnen al grote effecten hebben.
3 april - Inspiratie en concrete stappen om bij te dragen aan een ecologische samenleving
Nadine Maarhuis, Hoofdredacteur, Journalist, Schrijver, We Are The ReGeneration
Vele honderden groene changemakers en ecologische pioniers heeft Nadine de afgelopen jaren gesproken. Deze gesprekken hebben haar diepgaand inzicht gegeven in hoe we zelf kunnen bijdragen aan een ecologische samenleving waarin al het leven kan floreren. Met die kennis gidst ze mensen richting een ecologische samenleving. Een nieuw hulpmiddel daarbij is De Groene Actiegids die ze recent publiceerde. Dit boek neemt je mee op reis langs hun inspirerende verhalen en biedt een schat aan praktische tips om zelf aan de slag te gaan, met zowel grote als kleine groene projecten. In haar presentatie zoomt ze in op het zelf vergroten van biodiversiteit. Daarmee is haar bijdrage de perfecte afsluiting voor de Nature Today Masterclass en een extra aanjager om alle opgedane inspiratie, visies, kennis en contacten in te zetten als aanjager voor allerlei natuuracties in de rest van 2025!