Partners
ARK Rewilding Nederland
ARK Rewilding Nederland verlegt grenzen voor wilde natuur met als resultaat robuuste natuurgebieden waar natuurlijke processen hun gang mogen gaan. Dat levert een grote rijkdom aan landschappen, planten en dieren op. Bovendien genereert die natuur inkomsten voor bijvoorbeeld recreatie, delfstoffenwinning en gezondheid. Vrij toegankelijke natuur is spannend én voorwaarde voor de betrokkenheid van mensen.
Atlas Leefomgeving
Vragen over uw leefomgeving? De Atlas Leefomgeving wijst de weg naar actuele en verantwoorde informatie over milieu en gezondheid. We bieden veel kaarten aan, vaak tot op buurtniveau. Te zien is bijvoorbeeld, hoe het staat met bodemkwaliteit, luchtkwaliteit of geluidhinder. Voor professionals bespaart de Atlas werk en ondersteunt het onderlinge afstemming.
BIJ12
BIJ12 werkt als uitvoeringsorganisatie voor de twaalf provincies. We ondersteunen provincies bij de uitvoering van hun gemeenschappelijke taken, met name op het gebied van vitaal platteland. We doen dit werk voor de provincies vanuit verschillende units: Faunazaken / Secretariaat van de AdviesCommissie Schade Grondwater, Natuurinformatie en Natuurbeheer, Stikstof en Natura 2000, Gemeenschappelijke Beheer Organisaties.
BLWG
De BLWG is de vereniging voor mossen- en korstmossenonderzoek in Nederland. De BLWG organiseert activiteiten voor leden en publiek waarbij het zoeken en op naam brengen van soorten centraal staat. Daarnaast verzamelt de BLWG verspreidingsgegevens, doet onderzoek en geeft adviezen voor natuurbeheer en beleid.
Bosgroepen
Wij adviseren en ontzorgen onze leden bij het duurzaam beheer en de ontwikkeling van bos en natuur. Onze expertise richt zich op alle onderdelen van het beheer; van onderzoek, advies en het opstellen van een beheer- of projectplan tot de uitvoering in het veld. De aanpak is realistisch en doelgericht, gebaseerd op deskundigheid, jarenlange ervaring en onze kennis van de leden en hun terreinen. Er zijn meer dan 1700 leden bij de drie regionale Bosgroepen aangesloten, verspreid over heel Nederland. Dit zijn particulieren, stichtingen, landgoederen, natuurbeschermingsorganisaties, waterleidingmaatschappijen en overheden, zoals waterschappen, defensie en gemeenten. Samen hebben de leden bijna 500.000 hectare bos en natuur in eigendom of beheer. Onze beheerders, (landschaps)ecologen, bodemkundigen en andere specialisten werken veel samen met hogescholen, universiteiten en natuurbeschermingsorganisaties binnen en buiten Nederland. Nieuwe kennis en technieken kunnen we dan ook snel in de praktijk toepassen.
De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.
De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.
EIS Kenniscentrum Insecten
EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.
FLORON
FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.
Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels
Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels is een internationaal kennisinstituut op het gebied van bescherming van akkervogels en natuurbeheer in agrarisch gebied.
Hortus botanicus Leiden
De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.
Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED)
Het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica – of kortweg IBED - van de Universiteit van Amsterdam is een onderzoeksinstituut waar ruim 150 onderzoekers hun expertise op het gebied van ecologie, evolutie, aardwetenschappen en milieukunde combineren om te begrijpen wat de drijvende krachten zijn achter de veranderingen die we in onze natuurlijke omgeving zien.
Muggenradar
Muggen… Slapeloze nachten… Jeukende bulten. Maar hoeveel overlast veroorzaken muggen nu eigenlijk? Waar komt de meeste overlast voor? En gaat dat in de toekomst veranderen door bijvoorbeeld klimaatverandering? Steekmuggen zijn niet alleen lastig, maar kunnen ook betrokken zijn bij de overdracht van ziektes. Denk hierbij aan Knokkelkoorts of het westnijlvirus. Alle informatie die u moet weten over muggen en eventuele overlast staat in de onderstaande natuurberichten. Regelmatig komen er nieuwe natuurberichten bij over muggen in Nederland en het buitenland. De meest recente berichten staan bovenaan. Of meld en bekijk de actuele muggenoverlast bij u in de buurt of op Muggenradar.nl.
Naturalis Biodiversity Center
Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.
Nederlandse Mycologische Vereniging
De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).
Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Door de handhaving van wet- en regelgeving draagt de NVWA bij aan het behoud van natuur in Nederland en daarbuiten.
Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met ruim 200 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee
NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, is het nationale oceanografische instituut en het Nederlandse expertisecentrum voor oceaan, zee en kust. We bevorderen het fundamentele begrip van mariene systemen, de manier waarop ze veranderen, de rol die ze spelen in het klimaat en de biodiversiteit, en hoe ze in de toekomst duurzame oplossingen voor de samenleving kunnen bieden.
NLBIF
Netherlands Biodiversity Information Facility (NLBIF) faciliteert de vrije toegang tot biodiversiteitsdata uit Nederland, voor iedereen, om zo te komen tot een meer verantwoord, productief en duurzaam beheer van de groene reserves van deze aarde.
OBN Natuurkennis
OBN Natuurkennis ontwikkelt en verspreidt kennis met als doel het structureel herstel en beheer van natuurkwaliteit. Het is een onafhankelijk en innovatief platform waarin mensen uit beheer, beleid en wetenschap samenwerken. De ontwikkelde kennis wordt gedeeld via de website Natuurkennis.nl.
Provincie Gelderland
Gelderland heeft veel natuur. De provincie zorgt ervoor dat onze omgeving rijk aan natuur blíjft en dat iedereen daarvan kan genieten.
Provincie Groningen
De provincie Groningen beschikt over bijna 20.000 hectare natuur, waaronder diverse Natura 2000-gebieden. Het prachtige Lauwersmeergebied en Zuidlaardermeer horen daarbij, net als Lieftinghsbroek. Daarnaast zijn er gebieden voor waterberging, weidevogels en ecologische verbindingszones. Natuurgebieden zijn voortdurend in ontwikkeling. Het inrichten en beschermen van bestaande en nieuwe natuur is voor de provincie een belangrijke taak. De uitdaging ligt hem in het samenbrengen van de opgaves waar we voor staan: de energietransitie, het behoud van ons open landschap, de toekomst van de landbouw, klimaatadaptatie en een verbetering van de waterkwaliteit. Het werk hieraan doet de provincie samen met inwoners, medeoverheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties.