Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.

Pagina 5 van 20 - 200 Resultaten

Bevertjes in Hortus Nijmegen

Van mei tot augustus bibberen de bloemtrosjes van bevertjes bij het minste zuchtje wind. Zie je dit grasje in het wild, dan weet je zeker dat je een mooi biodivers gebied hebt gevonden waar het goed mee gaat...


Lees verder 14 juli 2024   8 mnd oud
Groot koolwitje op beemdkroon in Hortus Nijmegen

Beemdkroon of knautia was van de veertig kandidaten voor de verkiezing van de Nationale Bloem, maar beemdkroon haalde de top-vijf niet. Toch is het een graag, en steeds vaker, geziene plant. Wonderlijk: de plant behoort tot de..


Lees verder 7 juli 2024   8 mnd oud
Moerasandijvie in Polen

Even een rondje met de kano om een verse foto van moerasandijvie te maken, was het plan. Maar mooi niet, geen enkel exemplaar gevonden. Moerasandijvie komt en gaat. Misschien komt het door z’n soms massale voorkomen dat je deze..


Lees verder 30 juni 2024   9 mnd oud
Bijenorchis

De bijenorchis stond bovenaan op de lijst van kandidaten voor de Nationale Bloem. Maar om de top-vijf te bereiken is de plant vermoedelijk nog altijd niet algemeen genoeg. Een ontmoeting met een exotische schoonheid. ..


Lees verder 23 juni 2024   9 mnd oud
Roggelelie

Veertig planten waren genomineerd voor de verkiezing voor de nationale bloem. Dat de roggelelie geen winnaar werd, is niet verwonderlijk: die is superzeldzaam. Je ziet hem vaker op oude schilderijen dan in het wild, tenzij je in..


Lees verder 16 juni 2024   9 mnd oud
Blauwe zeedistel

De blauwe zeedistel stond op mijn poster met ‘beschermde planten’ uit 2002, en was daarmee voor mij een haast mythische verschijning. Beschermd, dat moest wel iets heel bijzonders zijn. Familielid kruisdistel zag ik genoeg, maar..


Lees verder 9 juni 2024   9 mnd oud
Krabbenscheer met bezoeker

Dit is het moment om naar krabbenscheer te speuren. Een plant met een bijzondere leefwijze en met vele gasten. ..


Lees verder 2 juni 2024   10 mnd oud
Slangenkruid

Zomervakantie aan zee. Het eerste wat we deden is kijken of het slangenkruid er nog stond. We werden nooit teleurgesteld: direct naast het hotel stonden toefjes harige, stoffige planten met onwerkelijk blauwe bloemen...


Lees verder 26 mei 2024   10 mnd oud
Gele lis

Langs sloten en vaarten bloeit nu overal de gele lis. Geniet er maar van; als het echt hoogzomer wordt, is het met de bloei weer gebeurd en drijven de platte zaden naar hun bestemming. Vanaf het water gezien zijn de oevers nu net..


Lees verder 19 mei 2024   10 mnd oud
Zeekool

De aanwezigheid van zeekool op de lijst van veertig kandidaten voor de titel Nationale Bloem was verrassend. Zeekool is een rotsbewoner, die het bij ons goed uithoudt op de kunstmatige rotsen waarmee we onze kusten beveiligen: de..


Lees verder 12 mei 2024   10 mnd oud

Archief