Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 1 van 70 - 697 Resultaten

Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat dominantie van veel invasieve boomsoorten in het bos door de ecosysteemaanpak doorbroken kan worden. Eenmaal opgenomen in het bos blijken deze bomen bij te dragen aan..


Lees verder 19 november 2024   2 dgn oud
Reuzenberenklauw

Laat uitgebloeide berenklauwen staan en ga op zoek naar hooiwagens...


Lees verder 13 november 2024   1 week oud
Herfstpracht van de Ginkgo in de Leidse Hortus

Felgeel verkleurende, horizontaal opstijgende straatbomen, die bij een vlaag wind hun waaiervormige blaadjes laten vallen tot er niets meer over is dan een kanariegele cirkel van blad onder de stam. De herfst is de glorietijd van..


Lees verder 10 november 2024   1 week oud
Rossig vederkruid, stengels boven water

Sinds enkele jaren is bekend dat er naast het inmiddels verboden en invasieve parelvederkruid een gelijkende soort in Nederland is opgedoken: rossig vederkruid. Deze soort is sinds het verbod van parelvederkruid aan een opmars..


Lees verder 6 november 2024   2 wkn oud
Gedroogd mannelijk en vrouwelijk exemplaar van Cannabis sativa in Sloane Herbarium

In 2025 is Plant & mens het jaarthema van de samenwerkende botanische tuinen. In deze serie komen allerlei gebruiksplanten aan het woord. Vandaag een die iedereen wel kent, vooral vanwege de geestverruimende eigenschappen van de..


Lees verder 20 oktober 2024   1 maand oud
Rattenstaartgras in de middenberm van een autoweg bij Breda

‘Rattenstaartgras, een blijvertje’ luidde de titel van een artikel in tijdschrift PLANTEN uit 2016. Ongetwijfeld zou deze soort, die van oorsprong afkomstig is uit Amerika, de komende tijd meer aan het licht komen, was de..


Lees verder 17 oktober 2024   1 maand oud
Melganzenvoet

Melganzevoet kan je overal in ons land vinden en Indische ganzen in Nederland zijn nakomelingen van ontsnapte vogels...


Lees verder 16 oktober 2024   1 maand oud
Saffraan

Een week geleden las je een artikel over saffraan. Deel je reacties, vroegen we toen. Een aantal lezers heeft dat gedaan, en dat leverde verrassende resultaten op...


Lees verder 6 oktober 2024   1 maand oud
Boomhazelaar in vrucht

Tot voor kort was de Hazelaar met zijn dikke houtige – alleen met een notenkraker te kraken dop – de enige inheemse soort met 'echte' noten. De afgelopen decennia heeft de Okkernoot zich in Nederland sterk uitgebreid en kan..


Lees verder 1 oktober 2024   1 maand oud
Agave americana in collectie Paleis Het Loo

De naam Agave komt van het Griekse agauos, wat trots of fier betekent. Niet voor niets: grote agaven domineren met hun enorme bloeiwijzen van soms wel zes meter hoog het landschap. Er bestaan vele soorten, waarvan de meeste van..


Lees verder 22 september 2024   1 maand oud

Archief