Natuurberichten

Dossier: Exoten

Door activiteiten van de mens en een veranderend klimaat zien we steeds meer uitheemse soorten in Nederland. Deze soorten kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar kunnen zich steeds vaker in Nederland vestigen. Nieuwe soorten hebben vaak weinig vijanden en kunnen zich snel voortplanten met regelmatig negatieve gevolgen. De Amerikaanse rivierkreeft, Japanse duizendknoop of halsbandparkiet zijn bij veel mensen bekend maar er zijn nog veel meer soorten die zich in Nederland verspreiden. Lees hieronder alle recente berichten over exoten in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 1 van 72 - 711 Resultaten

De plaagmier is een invasieve mierensoort die superkolonies vormt. In Nederland komt de soort al heel lang voor binnen het stedelijke gebied, maar in 2021 is een kolonie in het Natura 2000-gebied Meijendel & Berkheide..


Lees verder 24 maart 2025   4 dgn oud

Het weer is soms nog steeds wat koud en kil, want 'maartse buien die beduiden dat het voorjaar aan komt kruien'. Een zeer oud gezegde, maar een waarheid als een koe. Toch zijn er wel degelijk mooie veldridderzwammen te vinden die..


Lees verder 19 maart 2025   1 week oud
Appelbes Banner

Meer mensen kiezen voor een duurzamere tuin, onder andere insectvriendelijker en met meer inheemse planten. Om aanplant van invasieve exoten in de tuin te voorkomen, en daarmee potentiele schade voor mens en natuur, geeft de..


Lees verder 19 maart 2025   1 week oud

Bosbeheerders zoeken naar boomsoorten die beter aangepast zijn aan het toekomstige klimaat. Acht uitheemse, toekomstbestendige boomsoorten zijn door Stichting Probos, Wageningen University & Research, FLORON en het NIVIP..


Lees verder 7 maart 2025   3 wkn oud

De Oosterschelde is een Nationaal Park, een Natura 2000-gebied en bovendien een Europees beschermd habitattype. Hier is een unieke flora en fauna aanwezig. Mede daarom worden hier jaarlijks ruim 500.000 duiken gemaakt. Het CBS..


Lees verder 19 februari 2025   1 maand oud
Kalkgraslandverbetering in het Geuldal

In Gulpen-Wittem bevindt zich overal in de ondergrond kalksteen. De plaatsen waar dit kalksteen aan de oppervlakte komt, vormen het leefgebied van bijzondere planten en insecten. Tenminste, als ze niet te voedselrijk worden en..


Lees verder 12 februari 2025   1 maand oud
Californische rivierkreeft

Invasieve uitheemse rivierkreeften zijn een groot ecologisch probleem in ons zoete water. Ze bedreigen onder andere populaties amfibieën. Rivierkreeften eten larven en eieren en verstoren het voortplantingswater door graafgedrag..


Lees verder 29 januari 2025   2 mnd oud
Volgt

Ooit zijn de wieren langs onze kust ingedeeld in meerdere vaste algal communities (gemeenschappen van wieren). Tegenwoordig, veertig jaar later, is de situatie drastisch anders. Exoten en andere nieuwkomers beginnen te domineren...


Lees verder 19 januari 2025   2 mnd oud
Watercrassula Zeepe

Watercrassula komt oorspronkelijk uit Australië, en in de Benelux gedraagt deze exoot zich al jaren behoorlijk invasief. De plant verspreidt zich makkelijk en snel, en heeft een grote impact op natuurlijke wateren. Inmiddels is..


Lees verder 8 januari 2025   2 mnd oud
Vlinderwaarschuwing - primair

Vlinders domineerden de top 25 van meest gelezen berichten in 2024 met ‘Vlinderwaarschuwing: code oranje in heel het land’ op de eerste plaats. Wat gaat 2025 brengen? Het hele Nature Today-team wenst u in ieder geval een..


Lees verder 1 januari 2025   2 mnd oud

Archief