Natuurberichten

Dossier: Stikstof

Stikstof (in de vorm van ammoniak en stikstofoxiden) komt vrij door het gebruik van meststof door boeren en als uitstoot door verkeer en industrie. Door de hoge concentraties stikstof en door het effect op onder andere natuur en waterkwaliteit is hier steeds meer aandacht voor. Hieronder vindt u alle natuurberichten over stikstof bij elkaar.

Pagina 1 van 29 - 287 Resultaten

Dwarsdijkerveld

De provincie Utrecht krijgt in de periode van 2024 tot 2030 bijna 36 miljoen euro van het Rijk voor herstel van de natuur. Dit geld is bedoeld voor het nemen van herstelmaatregelen in en rond Natura 2000-gebieden. Ook wordt het..


Lees verder 11 november 2024   1 week oud
Veldkrekel met holletje

De veldkrekel is dit jaar uitgeroepen tot insect van het jaar, maar de soort neemt in Nederland af. Vermoed werd dat toegenomen stikstof een deel van de oorzaak was, maar dit was nog nooit onderzocht. Nu bevestigen onderzoekers..


Lees verder 5 november 2024   2 wkn oud
kommavlinder - primair

De kommavlinder is een landelijk bedreigde soort die het vooral in binnenlandse heidegebieden zwaar te verduren heeft. Stikstofdepositie vormt een van de bedreigingen voor zijn leefgebied. De doorwerking van de stikstofovermaat op..


Lees verder 4 november 2024   2 wkn oud

Na enkele oude historische dijken in Noord-Holland onderzocht te hebben, met als resultaat slechts weinig paddenstoelen, kwamen we opeens op een stuk dijk terecht met juweeltjes van wasplaten. De meest zeldzame soort die hier –..


Lees verder 30 oktober 2024   3 wkn oud
Vals dooiermos - primair

In heel Nederland zijn de bomen tegenwoordig voor een groot deel geel gekleurd. Dit wordt veroorzaakt door korstmossen, met als belangrijke speler het vals dooiermos. Ook op andere substraten, zoals hardhout en steen, is dit..


Lees verder 28 oktober 2024   3 wkn oud
Takkenversnipperaar

Sommige herstelmaatregelen in de natuur veroorzaken een extra koolstofdioxide-uitstoot. Daar staat dan soms een extra koolstofdioxidevastlegging tegenover. Nog even los van de materialen die nodig zijn en de machines die moeten..


Lees verder 25 oktober 2024   3 wkn oud
Kleine heivlinder - primair

Het is wellicht de meest bedreigde vlindersoort van Nederland en er is maar één locatie, het Kootwijkerzand, waar de soort nog aanwezig is. Hoe lang zal deze stuifzandbewoner nog in Nederland voorkomen? Het leefgebied staat onder..


Lees verder 14 oktober 2024   1 maand oud

Een groep natuurvorsers liep afgelopen zaterdag door een Goois natuurgebied op zoek naar paddenstoelen, toen ze tijdens het doorzoeken van een eikenbosje werden geconfronteerd met een groep Gewoon varkensoren. Er werden al..


Lees verder 9 oktober 2024   1 maand oud
Lowlandsbezoekers op de filterfiets

Dit jaar was het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) te vinden op Lowlands Science. Bezoekers leerden hier over de biodiversiteit van Lake Lowlands, hoe de waterkwaliteit daar effect op heeft, en hoe zij zelf een handje..


Lees verder 28 september 2024   1 maand oud
De Wrakelberg heeft het grootste volwaardige kalkgrasland van Nederland.

Nog niet zo lang geleden kleurden de Duitse gentiaan de kalkrijke hellinggraslanden in het oostelijk deel van het Limburgs Heuvelland aan het eind van de zomer helemaal paars. Nu zijn het er op zijn best enkele tientallen. “Met..


Lees verder 26 september 2024   1 maand oud

Archief