Natuurberichten
Uitgever: Stichting ANEMOON
Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.Pagina 41 van 46 - 459 Resultaten
Sinds 2006 is de Amerikaanse ribkwal een exotische gast in onze zoute wateren. Hij vestigde zich meteen explosief langs de gehele Nederlandse kust en ook elders op onder andere de Duitse, Deense en Zuid-Noorse kust en de Baltische..
In de laatste 15 jaar zijn er in de Zeeuwse delta slechts drie waarnemingen van de Rode spinkrab gemeld. Er werd gevreesd dat hij mogelijk al lokaal was verdwenen. In mei en juni van dit jaar zijn er echter weer twee Rode..
Eind vorige week hebben onderzoekers van Rijkswaterstaat, Imares en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) duizenden dode en stervende kokkels gevonden in de Oosterschelde. De oorzaak is nog niet bekend. Kokkels zijn..
Afgelopen 30 mei werd op deze website melding gemaakt van de vondst van de eerste Belgische Goudstipjes op scheepswrakken. Tot dan toe was deze soort nog niet bekend aan de Nederlandse kust. Daar is nu verandering in gekomen...
In het weekend van 29 mei 2010 zijn door sportduikers in de Oosterschelde op een diepte van circa 17 meter twee exemplaren van de voor Nederland zeer zeldzame Witgestreepte waaierslak aangetroffen. Deze zeenaaktslak dankt zijn..
In het jaar van de biodiversiteit is vorige week de Belgische fauna lijst uitgebreid met een nieuwe soort zeenaaktslak. Een Belgische sportduikster heeft hem op twee verschillende scheepswrakken voor de kust van België..
Het afgelopen weekend heeft een sportduiker in de centrale Oosterschelde het eerste Kortsnuitzeepaardje van dit jaar aangetroffen. De zuidelijke Noordzee is de noordelijke verspreidingsgrens van deze soort. De laatste jaren worden..
De naam doet het wellicht niet vermoeden, maar het Klepelklokje is een sierlijk klein kwalletje dat op onze kust voorkomt. Het is opvallend dat het Klepelklokje ieder decennium gedurende periodes van circa drie jaar massaal in..
In het voorjaar zien we elk jaar een opeenvolging van planten en dieren die elkaar verdringingen voor een plaatsje op het podium van de natuur. Ook aan onze kust zien we het langzaam verdwijnen van de typische wintersoorten en de..
Het aantal Oorkwallen in de Zeeuwse delta is momenteel bijzonder groot. Ieder jaar zien we een explosie van Oorkwallen in het voorjaar, maar de huidige hoeveelheden zijn zeer opmerkelijk. Door de snel stijgende watertemperatuur en..