Natuurberichten

Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten

EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.

Pagina 36 van 41 - 410 Resultaten

Recent is het onbestippelde lieveheersbeestje voor het eerst in Nederland aangetroffen. De ontdekker maakte foto’s in Overijssel en zag naderhand dat op de foto’s dit nieuwe lieveheersbeestje stond. Het aantal in Nederland..


Lees verder 8 juni 2014   10 jaar oud
Vrouwtje onvoorspelbare bijvlieg Eristalis similis

Normaal gesproken is de onvoorspelbare bijvlieg een zeldzame soort die nauwelijks wordt waargenomen, maar eens in de zoveel jaar duikt de soort overal op en is het één van de meest algemene soorten bijvliegen. Dit gebeurt meestal..


Lees verder 5 mei 2014   10 jaar oud
Naaldsteenvlieg Leuctra fusca

Een uiterst bijzondere waarneming van een naaldsteenvlieg werd 30 maart op waarneming.nl geplaatst. Het betreft het tweede gefotografeerde exemplaar van de naaldsteenvlieg in de regio in een half jaar tijd! Naaldsteenvliegen zijn..


Lees verder 9 april 2014   10 jaar oud
heidehaantje (Lochmaea suturalis)

Bij EIS Kenniscentrum Insecten komen diverse berichten binnen over enorme aantallen kevertjes die op de heide en zelfs in woonwijken rondvliegen. Ook op waarneming.nl worden grote aantallen gemeld uit diverse heidegebieden in..


Lees verder 7 april 2014   10 jaar oud
Insect uit vogelnestkasten

Nestkasten zijn kunstmatige nestgelegenheden en zijn opgehangen om vogelpopulaties te stimuleren. Vaak worden de kasten door ijverige vogelouders gevuld met grote hoeveelheden materiaal, zoals takjes, mos, veren, haren en stukjes..


Lees verder 10 maart 2014   10 jaar oud
Reuzenhaan

Wie denkt dat dit bericht over Nederlands kleinste vogeltjes gaat heeft het mis. Er is namelijk ook een groep kevers met deze naam. Het zijn fraaie metallisch gekleurde dieren, die leven van kruiden en houtige gewassen. Een nieuwe..


Lees verder 14 februari 2014   10 jaar oud
Jonge larven van de iepenzigzagbladwesp veroorzaken dit kenmerkend vraatpatroon uitsluitend op iep

In 2003 werd de iepenzigzagbladwesp, die oorspronkelijk uit Japan komt, voor het eerst aangetroffen in Polen en Hongarije en zijn verspreidingsareaal in Centraal-Europa is sindsdien sterk uitgebreid. De larven van dit insect leven..


Lees verder 10 februari 2014   10 jaar oud

Als ‘Spin van het Jaar 2014’ is de driehoeksbaldakijnspin gekozen. Ons land kent vele, vaak erg kleine, soorten baldakijnspinnen. In heel Europa wordt het onderzoek aan deze Spin van het Jaar extra gestimuleerd. EIS-Nederland..


Lees verder 22 januari 2014   10 jaar oud

Soms worden nieuwe soorten voor Nederland bij toeval ontdekt. Zo ook de zebraspringstaart. Natuurfotograaf André den Ouden ontdekte op een foto van een blauwvleugelsprinkhaan een raar klein bolletje. Springstaartenspecialist Matty..


Lees verder 23 december 2013   10 jaar oud

In 2013 zijn meer dan 80.000 waarnemingen van libellen door natuurvrijwilligers verzameld. Nederland is daarmee het best op libellen onderzochte land ter wereld en laat zelfs landen als Duitsland en Groot-Brittannië achter zich...


Lees verder 26 november 2013   10 jaar oud

Archief