Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 34 van 68 - 674 Resultaten

Kapjesmorieljes

De lente is nu echt begonnen. De temperaturen zijn gaan stijgen en er valt over het land verspreid niet te veel regen. Ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van veel paddenstoelen. Als het zo blijft belooft het een..


Lees verder 6 april 2016   8 jaar oud
Essenzwam

In 2002 werd in 't Oude Hof te Bergen (NH) een grote Essenzwam ontdekt aan de voet van een oude Beuk. De determinatie leverde in eerste instantie nogal wat discussie op maar door tussenkomst van een specialist kon de ware naam..


Lees verder 30 maart 2016   8 jaar oud
Schimmels hebben organisch materiaal nodig om te leven

In het Botanical Journal of the Linean Society (Washington) is een opzienbarend onderzoek gepubliceerd over de ontwikkeling van het leven op het land. Het rapport gaat over de ontdekking van de vroegst levende bodembewonende..


Lees verder 23 maart 2016   8 jaar oud
Doolhofelfenbankje

Na een pittige klimpartij naar een uitkijkpunt in de duinen van Schoorl werden op de top vele Doolhofelfenbankjes opgemerkt. Terwijl de vele bezoekers zich vergaapten aan het prachtige vergezicht werd de aandacht van een..


Lees verder 16 maart 2016   8 jaar oud
Berkenzwam

De Berkenzwam is een dodelijke zwakteparasiet die uitsluitend voorkomt op de berk. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste doodsoorzaak van de berk. Berken die kwijnen door verdroging, verdringing door andere boomsoorten,..


Lees verder 9 maart 2016   8 jaar oud
Gewone oesterzwammen

Oesterzwammen kent iedereen wel van de supermarkt. Naast champignons worden er in toenemende mate oesterzwammen te koop aangeboden. Meestal gaat het om Gewone oesterzwammen maar niet altijd. Na de Gekweekte champignon staat de..


Lees verder 2 maart 2016   8 jaar oud
Krulhaarkelkzwammen

De door hun kleuren veel geprezen kelkzwammen hebben zich altijd al in een grote populariteit mogen verheugen. Ondanks de grote belangstelling is de kennis van de soorten bij de meeste bewonderaars matig tot slecht en voorbehouden..


Lees verder 24 februari 2016   8 jaar oud
Gewoon fluweelpootje of Langsporig fluweelpootje

Fluweelpootjes behoren tot de bekendste winterpaddenstoelen. De groepjes glanzende, geelbruine paddenstoelen kunnen zelfs wat vorst verdragen. Fluweelpootjes zijn goed te herkennen aan de bruine, fluwelig behaarde stelen. Recent..


Lees verder 17 februari 2016   8 jaar oud

De winter is het jaargetijde bij uitstek om naar grote meerjarige houtzwammen uit te kijken. Tot voor kort werd de Echte vuurzwam als een in Nederland vrij algemene houtzwam beschouwd. Volgens recente bevindingen kan het echter in..


Lees verder 10 februari 2016   8 jaar oud

Hoe herstel je op voormalige landbouwgrond in laagveengebieden een veenvormende en soortenrijke vegetatie? Dat is een belangrijke vraag die we willen beantwoorden met het onderzoeksproject 'Omhoog met het Veen' in het Ilperveld...


Lees verder 3 februari 2016   8 jaar oud

Archief