Natuurberichten
Uitgever: Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels
Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels is een internationaal kennisinstituut op het gebied van bescherming van akkervogels en natuurbeheer in agrarisch gebied.Pagina 10 van 15 - 147 Resultaten
Landbouw is verreweg de belangrijkste uitvinding van de mensheid. Zonder deze uitvinding had de menselijke beschaving zich nimmer kunnen ontwikkelen tot wat hij nu is. De laatste decennia legt de intensivering van de landbouw..
Akkerranden met bloeiende kruiden, grassen en zomergranen worden sinds de jaren ‘90 ingezet om biodiversiteitsverlies in akkerbouwgebieden tegen te gaan. Met name wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk doen onderzoek naar de..
De veldleeuwerik is sterk verbonden met het agrarische cultuurlandschap. Veldleeuweriken broeden zowel in akkers als in graslanden. Maar graslanden worden zo vaak gemaaid dat nesten keer op keer mislukken. Alleen al in Groningen..
Tijdens veldwerk kijken we meestal naar het gedrag van levende vogels. Toch zijn dode vogels niet minder interessant. Weten waaraan een individu gestorven is, geeft belangrijke informatie over de ecologie van de vogel. Alleen zijn..
In het Meetnet Agrarische Soorten kunnen vrijwillige tellers een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis over akkervogels. Kennis die hard nodig is om de ontwikkelingen van de biodiversiteit in akkerbouwgebieden te volgen...
Voor het eerst sinds tien jaar is het in 2015 een paartje Blauwe Kiekendieven gelukt om in Flevoland jongen groot te krijgen. Opvallend genoeg broedde dit paartje niet in een natuurgebied, maar in grootschalig akkerbouwland. ..
Ook in 2015 hield de enthousiaste redactie van Nature Today u op de hoogte van wat er in de Nederlandse natuur gebeurt. 704 berichten werden gepubliceerd. Dat brengt het totaal op meer dan 5700 berichten sinds de start op 20 maart..
Ieder najaar komen er verschillende soorten vogels uit het hoge noorden naar Nederland om te overwinteren. Een van die wintergasten is een buizerd met ruige poten, oftewel de Ruigpootbuizerd. Een soort waar we in Nederland nog..
Werkgroep Grauwe Kiekendief heeft de afgelopen jaren Veldmuizen gevangen in faunaranden en uitgerust met chips. Een veldexperiment met automatische registratie van chips laat zien dat de methode erg geschikt is om foerageertijden..
Raymond Klaassen (1977) heeft op de Landelijke Dag van Sovon de Herman Klompprijs uitgereikt gekregen. Deze prijs wordt één keer in de drie jaar uitgereikt aan een vogelonderzoeker die zowel wetenschappelijk als privé een grote..