Nature Today Jaaroverzicht 2015
ARK Rewilding Nederland, De Natuurkalender, De Vlinderstichting, Ecomare, EIS Kenniscentrum Insecten, FLORON, FREE Nature, Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels, Nederlandse Mycologische Vereniging, Sovon Vogelonderzoek Nederland, Stichting ANEMOON, Stichting Bargerveen, Stichting RAVON, Stichting voor Duurzame Ontwikkeling, Vogelbescherming Nederland, Wageningen University, Werkgroep Europese Orchideeën, ZoogdierverenigingDe Top-10 van meest gelezen berichten van 2015 wordt aangevoerd door de aankondiging door Stichting Anemoon van een nieuwe snoerworm voor Nederland. Deze was al in 2012 aangetroffen in de Oosterschelde, maar pas in 2015 werd duidelijk dat het om deze soort ging. Opvallend aan deze snoerworm is dat hij hetzelfde soort gif bevat als de zeer giftige kogelvis. Het eten van 1 tot 5 van deze snoerwormen kan al dodelijk zijn. Gelukkig staat hij niet op onze menukaart.
Top-10 meest gelezen berichten
- Giftige nieuwe soort snoerworm in onze kustwateren aangetroffen - 19 juli 2015
- Nee, geen kolibrie, maar een kolibrievlinder - 15 juni 2015
- Natuurlijke bestrijding van teken met nematoden veelbelovend – 24 mei 2015
- Roze Spreeuwen in winters Nederland – 7 januari 2015
- Rotsbewonende achtpoters op de Maasvlakte - 12 januari 2015
- Zaai geen carnavalsmengsel - 2 februari 2015
- 30 procent meer eikenprocessierupsen in grote delen van het land - 19 juli 2015
- Nieuwe orchidee ontdekt in Nederland: Purperrode orchis – 2 augustus 2015
- 15 februari start Beleef de Lente 2015 - 13 februari 2015
- Wasmachine bron van schimmelziektes – 1 april 2015
Opvallend is dat ook een aantal berichten uit eerdere jaren nog steeds erg goed gelezen wordt. Op nr 5 staat eigenlijk Top 10 insecten in huis uit 2011. Dit bericht stond ook in 2013 al in de Top-10 van meest gelezen berichten en blijft onverminderd populair.
En net voor de nummer 10 is geëindigd: Nog steeds tekeneieren uit 2010.
Van Natuurbericht.nl naar Nature Today
Sinds 26 november 2015 gaat Natuurbericht.nl verder als Nature Today. Als Nature Today willen we ook in andere landen en in andere talen dagelijks nieuws over de natuur dichtbij publiceren. Naast de Nederlandse topbiologen zullen ook topbiologen uit andere landen toetreden tot de redactieraad. De natuurberichten blijven uiteraard ook in het Nederlands. U kunt een voorproefje zien door rechtsboven in Nature Today voor Regio ‘International’ te kiezen en als taal ‘English’.
In 2016 zal Nature Today uitgebreid worden met onder andere de website Natuurkalender.nl, die onderzoek doet naar de relatie tussen fenologie (bijvoorbeeld de start van eerste bloei van het sneeuwklokje of de eerste vinkenslag) en weer en klimaat. En via de Nature Today App willen we locatiegebonden informatie gaan aanbieden over natuur en omgeving.
Verder is op Nature Today de webshop prominenter in beeld. Als u hier via de website van Nature Today aankopen doet komt een deel van het bedrag ten goede van Nature Today. Hiermee kunnen we Nature Today in stand houden en verder ontwikkelen.
Namens alle auteurs wensen we u allen alle goeds toe voor 2016!
Tekst: Wichertje Bron en Arnold van Vliet, Nature Today
Foto’s: Marco Faasse (leadfoto: de giftige snoerworm Cephalothrix simula); Johan Bink, EIS; Hans Smid, Wageningen UR, Bugs in the Picture