Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 17 van 63 - 626 Resultaten

Verblekende russula

Onder de huidige warme en zonnige weersomstandigheden heb je maar weinig kans op paddenstoelen. Toch loont het de moeite om ook nu naar paddenstoelen te kijken. Er zijn namelijk ook soorten die zich niets aantrekken van een..


Lees verder 17 juni 2023   1 jaar oud
grote vos - primair5

Sombere berichten over de dagvlinders vorige week. Het gaat al lang niet goed, maar dit voorjaar zijn er nog opvallend minder vlinders dan de afgelopen jaren. Toch zijn er ook soorten die het goed doen en die toenemen. Een..


Lees verder 12 juni 2023   1 jaar oud
Rode zonnewijzer (Trithemis arteriosa). Een van de 'Afrikaanse' soorten die sterk profiteren van klimaatverandering

Afrikaanse en Oriëntaalse libellensoorten gaan in het Midden-Oosten sterk toenemen en in delen van Turkije en de Levant zal het aantal soorten dat afhankelijk is van stromend water sterk afnemen. Dat blijkt uit een deze week..


Lees verder 10 juni 2023   1 jaar oud

Ineens waren ze er weer: Kastanje-inktzwammen. Dit voorjaar kwamen ze wel wat later tevoorschijn dan we gewend waren, maar dat gold voor veel paddenstoelen. Dit jaar troffen we deze soort niet zozeer op houtsnippers maar meer op..


Lees verder 7 juni 2023   1 jaar oud
landkaartje voorjaar - primair

We zijn inmiddels in juni en een gevleugelde term in de vlinderwereld is de junidip. Dat is een periode waarin, na een kleine piek in mei, er even minder vlinders te zien zijn. In de loop van juni komt de tweede generatie van..


Lees verder 5 juni 2023   1 jaar oud
Vogelkersheksenbezem

De Vogelkersheksenbezem is een schimmelsoort die je alleen in het voorjaar kan tegenkomen. De afgelopen dagen is deze soort verspreid over Nederland veel waargenomen. Als je een zoekbeeld hebt, kan het makkelijk zijn om ze te..


Lees verder 25 mei 2023   1 jaar oud

Het weer is voor de ontwikkeling van veel soorten paddenstoelen ideaal. Het klinkt misschien wat eigenaardig, maar voor de Voorjaarspronkridder hoef je momenteel niet het vuur uit je sloffen te lopen. Een gewone korte wandeling in..


Lees verder 12 mei 2023   1 jaar oud
De met berken beplante 'Os en Paardenlaan' in Leiden, een voorbeeld van een straat met zeer sterk allergene bomen.

De gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt en we krijgen vaker te maken met hittegolven. Welke effecten heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? In samenwerking met Naturalis starten..


Lees verder 10 mei 2023   1 jaar oud
Appel volle bloei

Zo’n anderhalve week loopt de natuur momenteel voor op het gemiddelde van 50 jaar geleden. Dat zal veel mensen verbazen omdat de temperatuur in april ‘tegenviel’. De voorsprong in de natuur is ten opzichte van de situatie eind..


Lees verder 2 mei 2023   1 jaar oud
klein geaderd witje - primair

Koolwitjes zijn meestal de talrijkste vlinders. Ze komen overal voor, zijn opvallend en worden dus ook niet snel over het hoofd gezien. Tot nu toe zijn de aantallen dit jaar lager dan normaal. Komt dit door de lage temperaturen of..


Lees verder 1 mei 2023   1 jaar oud

Archief