Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 8 van 205 - 2046 Resultaten

In alle provincies zagen we een sterke afname van de vlinders, in de bijna 2300 feromoonvallen werden er gemiddeld 5,3 per val aangetroffen. De vlinders bleken dit jaar zo’n 12 procent groter dan in 2021. Dat betekent dat ze meer..

Paardenbloemen uit de stad groeien beter in warme zomers en bloeien beter na zachte winters dan hun soortgenoten op het platteland. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), dat..

Sinterklaas is nog volop in actie, maar in heel wat straten is de nadering van kerst ook al te bespeuren. Een van de kerstgebruiken, overgewaaid uit Groot-Brittannië, is het ophangen van een takje mistletoe, of maretak. Wie..
Het was de agrarisch ondernemer die aan de voet van de Kilimanjaro koffieplanten met inheemse bomen integreerde die haar inspireerde. Noem het naïef of onrealistisch, maar Floor Ambrosius, expert natuurpositieve landbouw bij het..

De Reuselse Moeren is een restant van een oorspronkelijk veel groter (hoog)veengebied. Veenwinning en ontwatering hebben geleid tot ernstige verdroging en sterke achteruitgang van kenmerkende soorten. Stichting Bargerveen heeft..

Plantenliefhebbers hoeven ’s winters niet te verpieteren. Sommige planten kunnen jaarrond bloeien. Wat zijn de meest voorkomende winterbloeiers? En waarom bloeien ze dan? ..

Biodiversiteit en landbouw gaan niet altijd vanzelfsprekend samen, zo ook in de bollenteelt. Daar wil Living Lab B7 verandering in brengen. In een samenwerking tussen kennisinstellingen en lokale partijen werken zij aan het..

Wie heeft in z'n kinderjaren niet het velletje van een schijfje mandarijn gepeuterd om te ontdekken dat het zoete sap verpakt is in losse, puntige balonnetjes: met sap gevulde haren. En wie heeft niet tijdens een langdradig..

De meeste pigmenten die stoffen of verf kleur geven worden vandaag de dag industrieel geproduceerd. Toch wordt er nog met veel plezier en vakmanschap met verfplanten geverfd. Onder meer wede en indigo zorgen voor mooi blauw. Wilde..
Al sinds 1943 wordt de Amsterdamse muurflora regelmatig geïnventariseerd. Floristen speuren meer dan honderd kilometer aan gracht- en kademuren af. Ze leggen gedetailleerd vast waar welke soorten muurplanten voorkomen. Dat levert..