Aan de slag met biodiversiteit in de bollenteelt
Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)Ook bollentelers kunnen helpen om biodiversiteit te verbeteren, en andersom kan biodiversiteit helpen om een gezonde bol te kweken. De poster is bedoeld als inspiratieposter voor bollentelers en de bollensector, om aan de slag te gaan met biodiversiteit. Op de poster staan allerlei ideeën, zoals het aanleggen van wintervoedselakkers als voedsel- en schuilplek voor ‘bollenvogels’.
Inspiratieposters voor biodiversiteit worden breed toegepast in de landbouw, maar voor de bollenteelt was een dergelijke poster nog niet ontwikkeld. Tijdens een kennisochtend over biodiversiteit in de Bollenstreek op donderdag 21 november bood Cassandra van Altena van Living Lab B7 de poster aan aan Hester Maij, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur.
Maatregelen voor biodiversiteit
Op de poster staan veertien maatregelen afgebeeld die in de bollenteelt toegepast worden en bijdragen aan biodiversiteit. Sommige van deze maatregelen zijn eenvoudig uit te voeren, zoals het aanbieden van nestgelegenheid voor vogels en andere dieren. Met andere maatregelen wordt nog geëxperimenteerd, zoals het vervangen van stro door gemengde groenbemesters. Sommige maatregelen zijn goed voor het bodemleven, andere bieden voedsel of schuilplek aan vogels of trekken natuurlijke plaagbestrijders aan. Daarnaast verbeteren de meeste maatregelen ook de water- en bodemkwaliteit, zeker in combinatie met spuitvrije zones of geïntegreerde gewasbescherming.
Van natuurvriendelijke oevers tot bufferstroken, al deze maatregelen verbeteren de biodiversiteit en helpen hiermee onder andere de dieren die in en rond de bollenpercelen leven. Dat zijn onder andere de 'bollenvogels': patrijs, veldleeuwerik en gele kwikstaart.
Meer informatie
- De poster en achtergrondinformatie over de maatregelen zijn te vinden op de website van Living Lab B7.
- Meer uitleg over de maatregelen op de website van Living Lab B7.
- Living Lab B7 bestaat uit een consortium van drie kennisinstellingen – het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), HAS green academy en de Radboud Universiteit – die samen met lokale partijen werken aan biodiversiteitsverbetering.
- De poster is ontwikkeld door Living Lab B7 en ontworpen door RO visuals, in samenwerking met de KAVB, Greenport Duin- en Bollenstreek, ANLV Geestgrond, Nationaal Park Hollandse Duinen en Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
Tekst: Cassandra van Altena, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
Foto's: Sandra Warmerdam; Living Lab B7