
Nederlands paddenfilmpje onverwachte hit op Amerikaanse socials
RAVONTot grote verrassing van de makers blijkt het filmpje inmiddels een ware internethit, met name in de Verenigde Staten. “Het is echt opmerkelijk wat er gebeurt”, vertelt Ferdy Timmerman, herpetoloog (amfibie- en reptielenkenner) bij RAVON. “Ik deelde, op verzoek van mijn collega, het filmpje op mijn Instagramaccount. Binnen vijf dagen is het al meer dan 1,2 miljoen keer bekeken. Inmiddels gaat de teller richting de 200.000 likes en wordt het massaal gedeeld. Ook vanuit het Verenigd Koninkrijk is er interesse van bijvoorbeeld de Daily Mail. De reacties zijn hartverwarmend – mensen zijn zichtbaar onder de indruk.”
Een gevoelige snaar
Wat vooral opvalt is het grote aantal geëmotioneerde reacties onder de video. Nick Jansen, die het filmpje maakte met zijn bedrijf Naturised Video, ziet dat het iets losmaakt: “Je merkt dat het mensen raakt. In een tijd waarin het nieuws wordt gedomineerd door oorlog en ellende – óók op het gebied van natuur en klimaat – biedt zo’n video hoop. Het laat zien dat het lot van onze medebewoners op deze planeet ons niet onverschillig laat.”
Het filmpje
Bekijk de video hieronder, op Instagram of op het YouTube-kanaal van RAVON.
Over het project 'Pad uit de Put'
Het project is opgezet om een jaarlijks terugkerend probleem aan te pakken. Elk jaar belanden naar schatting tot een miljoen amfibieën in straatputten, waar ze zonder hulp niet meer uit kunnen komen – met de dood tot gevolg. “Dat moet anders”, zegt Raymond Creemers, herpetoloog en projectleider bij RAVON. “Daarom hebben we samen met een kolkenfabrikant een goed werkende paddentrap ontwikkeld. Die maakt het voor padden, kikkers en salamanders mogelijk om zelfstandig uit een kolk te klimmen en hun weg naar het water te vervolgen. De trap is een belangrijk deel van de oplossing. Nu veel rioleringen in Nederland de komende decennia vervangen worden en er nieuwe woonwijken bij komen, is dit hét moment om het kolkenprobleem structureel aan te pakken.”
Samenwerking en verkrijgbaarheid
Wat ooit begon als een klein project is inmiddels uitgegroeid tot een samenwerkingsverband tussen RAVON, de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en IVN Natuureducatie. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.
De paddentrap is verkrijgbaar bij TBS-SVA Groep (voor gemeenten en rioolbeheerders) en bij VIVARA (voor particulieren).
Meer informatie
- Kijk op de website van RAVON hoe je kunt bijdragen aan het project of je kunt inzetten voor amfibieën en reptielen in Nederland.
Tekst: Raymond Creemers, Ferdy Timmerman en Jeroen van Riet, RAVON; Nick Jansen, Naturised video
Beeld: Nick Jansen, Naturised video