Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 110 van 197 - 1967 Resultaten

Bloeiwijze Bleek cypergras (Eragrostis virescens)

Dit najaar zijn er drie zeer zeldzame soorten Liefdegras waargenomen: Stinkend liefdegras, Bleek liefdegras en Eragrostis albensis. Bleek Liefdegras is nog niet eerder in Nederland waargenomen. Deze éénjarig soorten zijn alle drie..


Lees verder 24 november 2016   7 jaar oud
Detail watercrasulla

De exoot watercrassula breidt zich langzaam maar onstuitbaar uit in Nederland. Het verwijderen van deze plantensoort is vrijwel onmogelijk, maar de plant lijkt te kunnen worden bestreden op ecosysteem-niveau, door de..


Lees verder 23 november 2016   7 jaar oud
Allanblackia gabonensis (Pellegr.) Bamps, bloem van een wat struikachtige boom uit het Gabonese regenwoud,

Onderzoekers hebben in kaart gebracht in welke gebieden in tropisch Afrika relatief de meeste zeldzame planten voorkomen. Hiervoor werden 3,1 miljoen verspreidingsgegevens van meer dan 40.000 Afrikaanse plantensoorten gebruikt...


Lees verder 10 november 2016   8 jaar oud
Beuken in herfstkleur

Op basis van satelliet- en grondwaarnemingen blijkt dat we een late tot zeer late herfst hebben. De zeer warme september droeg sterk bij aan de vertraging. Veel zon en vrijwel geen vorst gaf intense kleuren. Door het rustige,..


Lees verder 6 november 2016   8 jaar oud
Geel Schorpioenmos, Hamatocaulis vernicosus in de Meppelerdieplanden

Geel schorpioenmos, een bedreigde soort uit moerasgebieden, werd vanaf 1965 als uitgestorven beschouwd in Nederland. In 1991 werd hij echter voor het eerst weer aangetroffen in moerasgebied de Meppelerdieplanden, waar nu de..


Lees verder 4 november 2016   8 jaar oud
Vochtige heide in Boswachterij Appelscha, vindplaats van drie van de vijf nieuwe soorten springstaarten

Onderzoekers van onder andere Wageningen University & Research laten in het wetenschappelijke tijdschrift Science zien dat een hoge biodiversiteit in bossen een positief effect heeft op de productiviteit. Met andere woorden, als..


Lees verder 22 oktober 2016   8 jaar oud
Vliegenorchis

In 2011 startte Orchideeën in Nederland samen met Staatsbosbeheer en enkele vrijwiligers kleinschalig graslandbeheer waarbij doelsoortsynchronisatie werd toegepast. Het beheer begint nu zijn vruchten af te werpen...


Lees verder 19 oktober 2016   8 jaar oud
Monotropa hypopitys. Stofzaad

Tijdens een zoektocht naar bijzondere planten vonden boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten duizenden exemplaren Stofzaad in de ENCI-groeve bij de Sint-Pietersberg te Maastricht. Het blijkt momenteel de grootste..


Lees verder 13 oktober 2016   8 jaar oud
Limosa limosa. Grutto

Een studententeam van Wageningen University voert een onderzoek uit voor Nature Today. Het doel is te onderzoeken hoe recreanten natuur en natuurapps gebruiken en beleven. Het team kijkt onder andere welke behoefte er nog is aan..


Lees verder 7 oktober 2016   8 jaar oud
Groefwier

Het kleine, bruine groefwier is zeldzaam maar niet beschermd. Het dreigde uit ons land te verdwijnen als gevolg van dijkversterkingen. Toch is het gelukt om de laatste omvangrijke groeiplaats van deze soort in Nederland te..


Lees verder 1 oktober 2016   8 jaar oud

Archief