Natuurberichten
Uitgever: Hortus botanicus Leiden
De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.Pagina 9 van 20 - 200 Resultaten

"Wie heeft er niet eens in een bootje langs mij gevaren? De wind zien jagen door mijn pluimen of zich verwonderd over het leven dat schuil gaat tussen mijn stengels? Ik ben de bonte kraag van iedere sloot en blaast de wind, dan..

Toen de stichting Hortus Alkmaar de eigen tuin wilde kopen – voorheen huurde het de grond van fabrikant VSM – waren er allerlei acties nodig om het geld bij elkaar te brengen. Bij een van die fondsenwerfacties kregen de bezoekers..

‘In het voorjaar sta ik nog onopvallend tussen het andere opkomende groen, maar vanaf juni pronk ik trots met mijn blauwe bloem. Tot ver in het seizoen sier ik bermen, onbemeste graslanden en lichte bossen,' was de tekst voor..

Vier maanden geleden werd onthuld dat het madeliefje tot nationale bloem is verkozen. Het leverde een hele reeks reacties op. Na die eerste storm van aandacht werd het stiller, maar het madeliefje is zeker niet vergeten...
Veertig inheemse planten dongen dit voorjaar mee naar de titel ‘Nationale Bloem’. Het madeliefje won, maar de 39 anderen zijn stuk voor stuk ook planten met een verhaal. Kandidaat klokjesgentiaan was dit jaar een beetje een..
Veertig inheemse planten dongen dit voorjaar mee naar de titel ‘Nationale Bloem’. Het madeliefje won, maar de 39 anderen zijn stuk voor stuk ook planten met een verhaal. Parnassia, een van de kandidaten, is een wonderschone plant...

Veertig inheemse planten dongen dit voorjaar mee naar de titel ‘Nationale Bloem’. Het madeliefje won, maar de 39 anderen zijn stuk voor stuk ook planten met een verhaal. Ontdek welk zoet snoepgoed z'n naam aan heemst ontleent,..

'Inheemse planten' is in 2023 het thema van de samenwerkende botanische tuinen. Eén zo'n inheemse schoonheid is de echte koekoeksbloem. In het voorjaar kun je deze bloemen in dichte roze strepen op natte plekken in de weilanden..

Oei, bloeit-ie eigenlijk nog wel? Een speurtocht vanuit het autoraampje, traag in de file over een Zeeuwse provinciale weg, geeft uitsluitsel. De blauwpaarse trossen van vogelwikke steken onmiskenbaar boven het gras uit. Volgens..
Een lief roosje met een bijzondere naam. Raadselachtig dat deze snoes niet tot de top vijf van de verkiezing voor de nationale bloem wist door te dringen. Maak kennis met de egelantier in een van de Nederlandse botanische tuinen...