Natuurberichten
Uitgever: FLORON
FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.Pagina 46 van 57 - 569 Resultaten

Een maand geleden alweer waagden de eerste schaatsers zich op natuurijs. Dat er nu op die plaatsen nog steeds een ijsvloertje ligt is – afgezet tegen de laatste jaren – uitzonderlijk. Niet iedereen is daar blij mee. Ook onder de..

Aan Maretak kleven allerlei mythische verhalen. Nu in de winter staat de struik in bes. Als ‘pruikebollen’ steken deze groenblijvende halfparasieten duidelijk af tegen de lucht achter de nu nog kale bomen. De juiste tijd om ze in..
Natuurijs brengt je via onverwachte routes op de mooiste plekken. Sommige soorten lijken daar graag aan mee te werken. Krabbenscheer bijvoorbeeld. Die maakt ‘zijn’ sloot in de winter ‘vegetatievrij’. Nog niet sneeuwvrij helaas. ..
Al is het nog volop winter, het eerste bloeiende Speenkruid is al weer waargenomen. Wanneer meer waarnemingen binnen komen, zal blijken in hoeverre dit Speenkruid een relatief vroege bloeier is. ..

Tegen het publieksbereik van een oudejaarsconference kan geen natuurbericht op. Goed dus als daar – naast vreemde vogels – ook bijzondere planten voorbij komen… ..

De wonderschone takken van de veelbezongen ‘denneboom’ behoren toe aan de spar. Toch zou een den als kerstboom in onze streken niet zo gek zijn geweest, want het is onze enige oorspronkelijk inheemse naaldboom. ..
Ook aan gewone soorten zijn soms bijzondere dingen te ontdekken. Zo werd onlangs een Grote kaardenbol gespot waar de zaden al in de oude bloeiwijze ontkiemden...
Afgelopen zaterdag kwamen ruim 170 plantenkenners in Naturalis bijeen voor de jaarlijkse lezingendag van FLORON en de Koninklijke Nederlandse Botanische Vereniging. Onder de diverse boeiende presentaties was ook een overzicht van..
Jeneverbes past bij de winter. De geheimzinnige struiken op eenzame heidevlakten lijken wel gemaakt voor de koude donkere dagen die nu eindelijk lijken te komen. Rond de laatste ijstijd waren ze hier veelvuldig aanwezig. Maar in..
In de nazomer van 2009 is Gesteelde zoutmelde teruggevonden in het Blikken Weitje, gemeente Terneuzen in Zeeland. De soort groeide talrijk op enkele plekken in een met runderen beweide zoute kreekrest (open waterloop bestaande uit..