Natuurberichten
Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging
De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).Pagina 41 van 69 - 688 Resultaten

In september vorig jaar trof Peter-Jan Keizer een albino vorm van de Gele ringboleet aan op het terrein van de voormalige vliegbasis Soesterberg. Op de locatie waren al Gele ringboleten gevonden, toen het oog op de op het eerste..

Op 11 maart werden in een duinvallei ten westen van ’s Gravenzande (Gem. Westland) Ledersterren ontdekt. De Lederster is een in Nederland zeer zeldzame buikzwam. Ze werden gevonden op het talud van een enige jaren geleden..
Op 21 februari stuitten de leden van een paddenstoelenexcursie onverwacht op een aantal brandplekpaddenstoelen. Onverwacht omdat men in de winter geen brandplekpaddenstoelen verwachtte. Ze zaten op de restanten van een recent..

Op 13 maart wordt de Drentse paddenstoelenatlas gepresenteerd. Het is voor het eerst dat er in het Nederlandse taalgebied een boek over paddenstoelen verschijnt dat geschreven is vanuit een ecologisch perspectief: wáár groeit een..
Tijdens paddenstoelenexcursies in het (late) najaar of tijdens kwakkelwinters zoals dit jaar behoort het Plooivlieswaaiertje vrijwel steevast tot de soorten die worden gevonden. Als er één soort is waarvan zijn verspreiding..

Kelkzwammen komen in het winterhalfjaar tevoorschijn. Als je in februari een wandeling maakt door een bos dan heb je tegenwoordig een gerede kans om kelkzwammen tegen te komen. Het is de Nederlandse kelkzwammen de laatste decennia..
De Peperbus is in Nederland een vrij zeldzame aardster omdat zijn voorkomen vrijwel beperkt is tot de kalkrijke duinen. In de duinen, vanaf de duinen ten zuiden van Den Haag tot IJmuiden, behoort de Peperbus al jaren tot de minst..

Weleens gehoord van Heksenboter of IJsvingertjes? Dit zijn vrij bekende slijmzwammen (myxomyceten) die door hun kleur en grootte opvallen. Er zijn echter vele slijmzwammen die veel kleiner zijn, zoals het Bleek dwerglantaarntje of..
In Nederland komen zo’n 8500 soorten paddenstoelen voor. Het is een groot aantal waarbij je je kunt afvragen wat al die soorten nu eigenlijk doen. Onderzoek wijst uit dat een grote diversiteit aan paddenstoelsoorten wellicht..
2014 was gemiddeld bekeken een vrij droog jaar. Hierdoor waren de omstandigheden over het algemeen niet gunstig voor paddenstoelen, al profiteerden sommige soorten juist van de droogte. Tijdens de vorstvrije winter verschenen..