De Drentse paddenstoelenatlas verschijnt: een monumentaal werk
Nederlandse Mycologische VerenigingBericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]
Op 13 maart wordt de Drentse paddenstoelenatlas gepresenteerd. Het is voor het eerst dat er in het Nederlandse taalgebied een boek over paddenstoelen verschijnt dat geschreven is vanuit een ecologisch perspectief: wáár groeit een bepaalde paddenstoel en wat zegt zijn aanwezigheid over het milieu en de bodemomstandigheden ter plekke. De Ecologische Atlas van Paddenstoelen in Drenthe wordt gepresenteerd in Zwiggelte (Dr).
De acht kilo zware atlas is samengesteld door professionele mycologen en amateurs met een reputatie in binnen- en buitenland. De Atlas beslaat 1700 bladzijden en bestaat uit drie delen. Door de omvang en de grote en langdurige inspanningen die er aan ten grondslag liggen, wordt deze atlas door sommigen al ‘de moeder van alle atlassen’ genoemd.
Het eerste deel bevat inleidende hoofdstukken waarin onder andere het gebruik van paddenstoelen als milieu-indicatoren wordt behandeld en waarin beschrijvingen staan van in Drenthe gevonden soorten die nieuw zijn voor de wetenschap. In Deel 2 komen paddenstoelen van open en halfopen landschappen aan bod, zoals heiden, graslanden, lanen en stedelijke omgeving, terwijl Deel 3 gewijd is aan paddenstoelen van vochtige en droge bossen.
Het onderzoek dat de basis vormt van deze atlas vond plaats van 1999 tot en met 2010. In deze periode van 12 jaar zijn alle 2844 kilometerhokken van de provincie Drenthe geïnventariseerd volgens van te voren opgestelde normen, een unieke aanpak, die wereldwijd niet eerder is toegepast.
Door de al eerder vermelde ecologische invalshoek stijgt dit naslagwerk ver uit boven dat van een regionale atlas en is de inhoud relevant voor elke serieuze paddenstoelenliefhebber in Nederland. Er worden 2304 soorten behandeld en bij de meeste daarvan zijn voldoende gegevens bekend om in te gaan op standplaatsvoorkeur en de relatie tot de vegetatie en het bodemtype.
In deze atlas zijn ruim 2000 illustraties opgenomen: vooral foto’s, maar ook aquarellen en tekeningen. Zij zijn gekozen op grond van verschillende criteria, zoals de zeldzaamheid van de afgebeelde soort of puur om de schoonheid van een bepaalde opname.
De Ecologische Atlas van Paddenstoelen in Drenthe wordt uitgegeven door de Stichting Paddestoelen Werkgroep Drenthe. Na 12 jaar veldwerk en 4 jaar aan de atlas geschreven te hebben, is de werkgroep blij om vrijdag 13 maart het eerste exemplaar te kunnen overhandigen aan Rein Munniksma, gedeputeerde van de Provincie Drenthe. Op die middag kunnen alle aanwezigen met eigen ogen het resultaat zien van alle inspanningen: acht kilo rijk geïllustreerde kennis!
Tekst: Rob Chrispijn, Paddestoelen Werkgroep Drenthe
Foto: Geert de Vries, Paddestoelen Werkgroep Drenthe