8500 Nederlandse soorten paddenstoelen zijn alle van belang
Nederlandse Mycologische VerenigingBericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]
In Nederland komen zo’n 8500 soorten paddenstoelen voor. Het is een groot aantal waarbij je je kunt afvragen wat al die soorten nu eigenlijk doen. Onderzoek wijst uit dat een grote diversiteit aan paddenstoelsoorten wellicht belangrijk is voor ecosystemen.
Grofweg hebben paddenstoelen één van de volgende ecologische functies:
- Afbreken van dood organisch materiaal, zoals dood hout of afgevallen blad; dit zijn de saprofieten.
- Parasiteren op levende organismen, zoals planten en dieren; dit zijn de parasieten.
- Samenleven met fotosynthetiserende planten en mossen; dit zijn de mycorrhiza’s.
Als dit alles is, waarom zijn er dan zo veel soorten? Paddenstoelen zijn vaak gespecialiseerd in bepaalde soorten planten. De een parasiteert bijvoorbeeld op Eik, de ander op Jeneverbes. Maar zelfs dan kun je je afvragen waarom er zo enorm veel paddenstoelen zijn. Recent hebben Duitse wetenschappers een nieuw licht geworpen op deze vraag.
Hun onderzoek richtte zich op 9 algemene soorten paddenstoelen die mycorrhiza vormen met Grove den. Grofweg is hun functie identiek: ze leveren water en voedingsstoffen aan de plant, en ontvangen daarvoor in ruil suikers uit de fotosynthese van de Grove den. Maar het blijkt dat deze soorten wel verschillende effecten hebben op de bodemkwaliteit: zo bleken sommige soorten de bodem meer waterafstotend te maken, andere juist wateraantrekkend. Waterafstotendheid kan handig zijn als de grond kletsnat is, en wateraantrekkend juist als de grond droog is. Aangezien bomen zoals Grove den altijd verbonden zijn met een fors aantal paddenstoelen, creëert de boom in de grond een flinke variatie aan omstandigheden, zodat hij zowel tegen droogte als tegen overvloedig vocht beter bestand is.
Een grote diversiteit aan paddenstoelensoorten is dus wellicht van belang voor de stabiliteit en weerbaarheid van ecosystemen. Daarmee is het behoud van een grote diversiteit aan soorten waarschijnlijk belangrijker dan we soms wel eens denken.
Tekst: Aad Termorshuizen, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto: Martijn Oud