Uiterst zeldzame albino vorm van Gele ringboleet gevonden
Nederlandse Mycologische VerenigingBericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]
In september vorig jaar trof Peter-Jan Keizer een albino vorm van de Gele ringboleet aan op het terrein van de voormalige vliegbasis Soesterberg. Op de locatie waren al Gele ringboleten gevonden, toen het oog op de op het eerste gezicht onbekende paddenstoel viel. Na onderzoek bleek het te gaan om een albino paddenstoel. Keizer heeft wel eens eerder albino paddenstoelen gevonden, maar deze waarnemingen blijven uiterst zeldzaam.
Wie geregeld naar paddenstoelen kijkt, weet dat dit een kleurrijke wereld is. Dat geldt zeker ook voor de Gele ringboleet (Suillus grevillei). Deze fraai oranjegeel gekleurde boleet is een trouwe begeleider van Lariksbomen en is geregeld te vinden langs paden in het bos, als er maar Lariksen groeien.
Bij inventarisatiewerk op het terrein van de voormalige vliegbasis Soesterberg op 29 september 2014 werden onder andere diverse exemplaren van de Gele ringboleet gevonden. Maar opeens stond daar langs een zandig, bemost walletje langs een Lariksbos een op het eerste gezicht onbekende, witte paddenstoel. Bij nadere inspectie bleek de zwam een slijmig wit hoedoppervlak te hebben, witte buisjes zoals boleten dat hebben en een wat slijmige ring op de steel. De paddenstoel voldeed aan alle kenmerken van de Gele ringboleet, behalve dat hij volledig wit was. Thuis werden nog enkele microscopische kenmerken nagekeken zoals ontwikkeling van basidia en sporenontwikkeling, alsmede sporengrootte en -vorm. Er werden geen opvallende afwijkingen ten opzichte van de Gele ringboleet gevonden.
De conclusie kon niet anders zijn dan dat er sprake is van een albino vorm, dat wil zeggen een groeivorm waarbij geen kleurpigment is ontwikkeld, zodat het organisme helemaal wit is. Er werd wel eens een enkele keer eerder door Peter-Jan Keizer een albino gevonden bij paddenstoelen, onder andere bij de Sierlijke franjehoed en de Zilversteelsatijnzwam. Maar al met al is een albino boleet wel een heel bijzondere waarneming.
Tekst: Peter-Jan Keizer, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto’s: Martijn Oud; Peter-Jan Keizer