Natuurberichten

Uitgever: Bosgroepen

Wij adviseren en ontzorgen onze leden bij het duurzaam beheer en de ontwikkeling van bos en natuur. Onze expertise richt zich op alle onderdelen van het beheer; van onderzoek, advies en het opstellen van een beheer- of projectplan tot de uitvoering in het veld. De aanpak is realistisch en doelgericht, gebaseerd op deskundigheid, jarenlange ervaring en onze kennis van de leden en hun terreinen. Er zijn meer dan 1700 leden bij de drie regionale Bosgroepen aangesloten, verspreid over heel Nederland. Dit zijn particulieren, stichtingen, landgoederen, natuurbeschermingsorganisaties, waterleidingmaatschappijen en overheden, zoals waterschappen, defensie en gemeenten. Samen hebben de leden bijna 500.000 hectare bos en natuur in eigendom of beheer. Onze beheerders, (landschaps)ecologen, bodemkundigen en andere specialisten werken veel samen met hogescholen, universiteiten en natuurbeschermingsorganisaties binnen en buiten Nederland. Nieuwe kennis en technieken kunnen we dan ook snel in de praktijk toepassen.

Pagina 4 van 11 - 104 Resultaten

jonge aanplant met wildraster

Op Landgoed Junne bij Ommen is gewerkt aan het herstel en de uitbreiding van het bos. Omdat het landgoed grotendeels Natura 2000-gebied is, zijn er subsidiemogelijkheden voor herstel en ontwikkeling van de boshabitats. Afgelopen..


Lees verder 16 augustus 2023   1 jaar oud
vrijwel uitsluitend inheemse verjonging onder vederesdoorn

In het project LIFE Resilias zoeken we uit voor welke invasieve soorten de ecosysteemaanpak werkt, waarna we de integratie van de betreffende soort uitwerken en demonstreren. De meest recente uitdaging is om te verkennen hoe..


Lees verder 6 juni 2023   1 jaar oud
bos met bosanemoon

De bossen in ons land staan onder druk door verzuring, vermesting, verdroging, ziekten en plagen. Versterkt door recente weersextremen zoals droogte en stormen. Momenteel zijn de gevolgen en problemen vooral zichtbaar bij..


Lees verder 9 mei 2023   1 jaar oud
Leembos

In de laatste editie van de Levende Natuur beschrijven onderzoekers van Bosgroep Zuid en Stichting Bargerveen de noodzaak en uitvoering van herstelmaatregelen in de Brabantse leembossen. Het merendeel van deze bossen is aangetast..


Lees verder 25 april 2023   1 jaar oud
elzenbroekbos

De afgelopen maanden is er zoveel regen gevallen dat natuurgebied de Zumpe bij Doetinchem er flink nat bij ligt. De hydrologische maatregelen die hier de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, werpen hun vruchten af. Het water, zowel..


Lees verder 12 april 2023   1 jaar oud
aanplant kolham

Bij het Groningse Kolham zijn de afgelopen weken duizenden bomen geplant in een voormalig sparrenbos. Net als veel andere bossen met een monocultuur van fijnspar was het in slechte staat door droogte en aantasting. Na de..


Lees verder 14 maart 2023   1 jaar oud
pilotbos

Deze winter worden de eerste maatregelen genomen in demobos ’t Zand binnen het project LIFE Climate Forest. ’t Zand is eigendom van de gemeente Alphen-Chaam. Bosgroep Zuid Nederland voert hier al meerdere jaren het beheer uit in..


Lees verder 31 januari 2023   1 jaar oud
Plantwerk

Het late najaar en de vroege winter is doorgaans de beste periode om jonge boompjes te planten. De bodem is nog vrij warm en meestal ook vochtig, waardoor de kans op aanslaan het grootst is. Deze maanden gaan er ook weer duizenden..


Lees verder 29 januari 2023   1 jaar oud
Veenhooibeestje

Tijdens monitoring – het in kaart brengen van natuurwaarden – worden geregeld bijzondere soorten waargenomen. Ook in 2022 was dit het geval bij een SNL-monitoring op het terrein van één van de leden van de Bosgroepen. In Drenthe..


Lees verder 6 december 2022   1 jaar oud
Bodemonderzoek Gelderland bos

Door stikstof en droogte verzuren onze bossen. Er is veel te doen over de gevolgen, waaronder boomsterfte en de achteruitgang van bodemleven. Het probleem van verzuring verschilt per type bosgroeiplaats. Met name in bossen op..


Lees verder 22 november 2022   1 jaar oud

Archief