Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 3 van 46 - 460 Resultaten

aangespoelde Grote heremietkreeft in een kapotte Wulk. Gaan we deze populaire soort ook op het strand minder zien? De bruine korst is van de Ruwe zeerasp, een kolonievomende hydroïdpoliep die vaak meelift

Tijdens een duik-winterweekend van het Monitoringproject Onderwater Oever in maart 2024 zagen de duikers nauwelijks meer Grote heremietkreeften. Deze bij duikers en het grote publiek populaire soort lijkt, net als de Zeekreeft, af..


Lees verder 14 april 2024   7 mnd oud
Gestippelde Dieseltreinworm (Lead jpg)

Een Pasen met tegenstellingen. 'Gifgroen' geldt als negatief, maar is wel een positieve lente-modekleur, iets dat 'loopt als een trein' gaat soepel, maar dat geldt allang niet (meer) voor onze treinen. Voor een combi van beide..


Lees verder 31 maart 2024   7 mnd oud
Deelnemers van de schelpenteldag 2024

Op zaterdag 23 maart zijn ongeveer vijftienhonderd deelnemers de Nederlandse, Belgische en Fransen stranden op gegaan voor de internationale schelpentelling. Ondanks het winderige weer zijn er ruim 114.000 schelpen verzameld met..


Lees verder 30 maart 2024   7 mnd oud
bijgesneden Schelpenteldag 2023

Het is al bijna zover, zaterdag 23 maart is de Schelpenteldag! Je kan dan weer de Nederlandse en Vlaamse stranden op om mee te doen met de internationale schelpentelling. Je hoeft geen schelpenkenner te zijn om te tellen, iedereen..


Lees verder 20 maart 2024   8 mnd oud
nieuwgsierig zijn en goed kijken; in fijn aanspoelsel zitten de mooiste dingen

Na een recent bericht over ons kleinste landslakje kwam als reactie: 'en in zee dan?' Zeker, ook daar leven ukkies. Sommige kun je makkelijk op het strand vinden. Als je weet hoe tenminste.....


Lees verder 17 maart 2024   8 mnd oud
Marmerschelpen

Opeens zie je ze op de gekste plaatsen. Zelfs (of juist) op het land! Verse schelpen en soms doubletten van de prachtige Marmerschelp. Ontstaan er in onze wateren populaties? Wie helpt dit gemarmerde raadsel op te lossen?..


Lees verder 15 maart 2024   8 mnd oud
fuikhoren

Een efficiënte opruimploeg verdween in de geologische oudheid volledig uit ons kustgebied. Zelfs toen de vertegenwoordigers terugkwamen, spoelden lange tijd vrijwel uitsluitend fossiele resten aan. Maar ze zijn weer helemaal terug..


Lees verder 3 maart 2024   8 mnd oud
schelpenteldag - bijgesneden voor lead

Ook dit jaar kun je weer naar het strand voor de landelijke Schelpenteldag. Weten wat je ziet op het strand maakt elk volgend bezoekje leuker, en je helpt wetenschappers om in kaart te brengen hoe het leven in zee verandert. ..


Lees verder 24 februari 2024   8 mnd oud
Drie Zakpijpen uit onze wateren. v.l.n.r:  Doorschijnende zakpijp (Ciona intestinalis - inheems); Knotszakpijp Styela clava (exoot); Zeebes (Dendrodoa grossularia)

Rare wezens zijn het, zakpijpen. Vanwege de zakvorm met twee pijpjes bovenop genoemd naar een doedelzak. Van de twintig Nederlandse soorten op een nieuwe poster, is de helft exoot. Een opvallend groot deel dus...


Lees verder 18 februari 2024   9 mnd oud
Dwergpuntje op vinger

Niet elke landslak maakt blij. Toch zijn de meeste soorten onschadelijke composteerders. Zowel ons miniemste huisjesslakje als zijn dynamische ingevoerde broertje zijn bovendien kanjers in het groeien...


Lees verder 4 februari 2024   9 mnd oud

Archief