Natuurberichten

Pagina 1246 van 1633 - 16324 Resultaten

Eén vlindersoort kun je beter tellen in de winter dan in de zomer: de sleedoornpage. Een prachtige activiteit zo tussen Kerst en Nieuwjaar, maar in de rest van de winter mag en kan het ook, als er maar geen sneeuw ligt...


Lees verder 3 december 2012   12 jaar oud
Zandtulpje

Afgelopen week werden in de zeereep bij Hoek van Holland zandtulpjes gevonden. Een zeldzame en bedreigde paddenstoelensoort. Het zandtulpje is kenmerkend voor het stuivend zand op de overgang van strand naar duinen. Doordat het..


Lees verder 2 december 2012   12 jaar oud
Beuk 100% bladverkleuring

De meteorologische winter is gisteren begonnen. De biologische winter begon volgens waarnemingen van De Natuurkalender echter al op 22 november. Dat is de dag waarop de beuk en eik als laatste van de belangrijkste boomsoorten in..


Lees verder 2 december 2012   12 jaar oud
Glaspreparaat van het eerst verzamelde exemplaar van een mijt verzameld op de benen van Europeanen tijdens de in 1903 gehouden Noord Nieuw-Guinea Expeditie.

Naturalis Biodiversity Center heeft afgelopen maanden haar belangrijke collectie mijten gedigitaliseerd en beschikbaar gemaakt voor onderzoekers binnen en buiten Nederland. Mijten zijn een soortenrijke maar onbekende diergroep...


Lees verder 1 december 2012   12 jaar oud

Als hun vrouwtjes onaantrekkelijker worden, gaan pimpelmezenmannetjes harder werken. Ze verzamelen meer rupsen voor hun nest met jongen. Dat verrastte de onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW),..


Lees verder 1 december 2012   12 jaar oud
Het rapport Wilde bijen in Deventer

Het gaat goed met de bijen in Deventer. Dat blijkt uit het inventariserend onderzoek van Jan Smit en drie mede-onderzoekers dat in het kader van het ‘Jaar van de Bij’ is uitgevoerd. Er zijn 103 verschillende soorten wilde bijen..


Lees verder 30 november 2012   12 jaar oud
Zeekoet. Foto: René van Rossum

De afgelopen dagen worden er duizenden alken en zeekoeten geteld langs de Nederlandse kust. Ze zijn massaal gearriveerd in de Noordzee, op zoek naar voedselrijke wateren. Ieder najaar vliegt een deel van deze noordelijke..


Lees verder 30 november 2012   12 jaar oud
Stierkikker wijfje

De Stierkikker, ook wel ‘brulkikker’ genaamd, werd in 1932 geïntroduceerd in Europa. In Vlaanderen werd hij voor het eerst waargenomen in 1996. Meer dan waarschijnlijk was deze grote Noord-Amerikaanse kikker al eerder op sommige..


Lees verder 30 november 2012   12 jaar oud

De kleine wintervlinder is helemaal los gekomen en wordt op veel plekken in ons land gezien. Soms gaat het om vele honderden bijeen. Het leek een matig jaar te worden voor deze soort, maar inmiddels lijkt het erop dat hij in..


Lees verder 30 november 2012   12 jaar oud

Tijdens een vangactie van de konikpaarden in het Geuzenbos bij Oostvoorne viel op dat de manen van de koniks vol zaten met plantenzaden. Het bleken zaden van veldhondstong te zijn. Hieruit blijkt dat Koniks bijdragen aan de..


Lees verder 29 november 2012   12 jaar oud

Archief