Zandtulpje

Zeldzame zandtulpjes in duinen Hoek van Holland gevonden

ARK Rewilding Nederland
2-DEC-2012 - Afgelopen week werden in de zeereep bij Hoek van Holland zandtulpjes gevonden. Een zeldzame en bedreigde paddenstoelensoort. Het zandtulpje is kenmerkend voor het stuivend zand op de overgang van strand naar duinen. Doordat het zand bij de Van Dixhoorndriehoek niet is vastgelegd door helmaanplant en vrijelijk mag verstuiven is dit een ideale groeiplaats.

Bericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]

Afgelopen week werden in de zeereep bij Hoek van Holland zandtulpjes gevonden. Een zeldzame en bedreigde paddenstoelensoort. Het zandtulpje is kenmerkend voor het stuivend zand op de overgang van strand naar duinen. Doordat het zand bij de Van Dixhoorndriehoek niet is vastgelegd door aanplant van helmgras en doordat het zand vrijelijk mag verstuiven is dit een ideale groeiplaats.

Zandtulpje (foto: Karel Gort)Je moet er diep voor in het stof, maar het is de moeite waard: oog in oog staan met een Zandtulpje (Peziza ammophila). Anders dan de naam doet vermoeden is dit donkerbruine bekerkelkje dus een paddenstoel(tje). Het één tot drie centimeter grote bolvormige vruchtlichaampje ontwikkelt zich grotendeels onder de grond. Eenmaal boven het zand gekomen barst het bolletje stervormig open en krijgt het de tulpvorm. Heel fragiel en kwetsbaar, en ook zó weer verdwenen onder het stuivende zand.

Zandtulpje (foto: Karel Gort)Zandtulpjes groeien, samen met andere specialisten zoals Duinveldridderzwam en Duinstinkzwam, op ondergestoven vergane wortels van helm. Dat is precies de reden waarom deze miniatuurpaddenstoeltjes in de zeereep voorkomen, want hier ligt het stuivende en onbarmhartige biotoop van Helm.

Maatregelen om het stuiven van de zeereep aan banden te leggen zoals het inplanten van Helm of het plaatsen van rietmatten, zijn ongunstig voor het voorkomen Zandtulpje. De paddenstoel is in de afgelopen decennia achteruit gegaan en is inmiddels op de Rode Lijst beland. In de Van Dixhoorndriehoek doet het Zandtulpje het goed doordat het zand van de buitenste duinenrij hier natuurlijk mag verstuiven. Dankzij de dynamische natuurlijke processen van zee en wind ontstaan er iedere keer weer opnieuw geschikte groeiplaatsen.

Wie zelf zandtulpjes wil zien moet nu naar buiten. Zandtulpjes zijn te vinden in de periode van september tot december. Maar let goed op: ze zijn zó klein dat je ze makkelijk over het hoofd ziet!

Tekst: Ineke van Dort, ARK
Foto’s: Karel Gort