Natuurjournaal 6 januari 2025
Nature TodayDe groene specht is een buitenbeentje onder de spechten. Roffelen doet hij nauwelijks en hij zit liever op de grond dan in bomen. Dat heeft alles te maken met zijn favoriete voedsel: mieren. Om mierennesten te bereiken graaft hij gaten tot wel een halve meter diep. Of hij zet zijn geheime wapen in: zijn ruim tien centimeter lange tong. Daarmee likt hij mierenlarven en cocons uit hun nest. Tijdens strenge winters hebben groene spechten moeite om genoeg mieren te vinden, vooral als er sneeuw ligt. Deze zachte winter is voor de groene specht dus een cadeautje. Groene spechten worden regelmatig gezien in tuinen. Het geheim: de aanwezigheid van mieren. Dus gebruik geen mierenlokdozen, mierenspray of ander mierengif, want zonder mieren geen groene spechten.
De zwarte wegmier is een van de meest voorkomende mieren in Nederland. De nesten bevinden zich vaak onder tegels of onder boomschors en veel mensen hebben deze mieren in de tuin. Net als bijen hebben mierennesten een koningin en werksters. Zwarte wegmieren zijn afhankelijk van bladluizen. Ze hebben geleerd om de bladluizen te 'melken': ze trommelen met hun voelsprieten op het achterlijf van de bladluis. Die scheidt dan een zoete vloeistof af waar de mieren van eten. Om ook in de winter zeker te zijn van voedsel, 'ontvoeren' de mieren een aantal luizen en bewaren ze in aparte gangen in het nest. Als de winter voorbij is, brengen de mieren de luizen weer terug naar de struik of plant waar ze vandaan kwamen.
Nature Today Masterclass Heb je ook zo’n behoefte aan een positief natuurgeluid en concrete acties voor meer natuur? Doe mee aan de online Nature Today Masterclass. Twaalf weken lang wekelijks korte sessies van toonaangevende sprekers zoals Arnold van Vliet en Jelle de Jong. De masterclass geeft je inspiratie, kennis en concrete ideeën. En vooral een flinke dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst. |
Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Hedera Baltica, Flickr; Ab Baas, Saxifraga