Koniks verspreiden veldhondstong in het Geuzenbos
FREE NatureBericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]
Tijdens een vangactie van de konikpaarden in het Geuzenbos bij Oostvoorne viel op dat de manen van de koniks vol zaten met plantenzaden. Het bleken zaden van veldhondstong te zijn. Hieruit blijkt dat Koniks bijdragen aan de verspreiding van deze soort.
Veldhondstong (Cynoglossum officinale) is een tweejarige pionier uit de familie van de Ruwbladigen. Het voorkomen van veldhondstong in Nederland is grotendeels beperkt tot de duinen. Voor het voortbestaan is deze plant afhankelijk van zoogdieren zoals konijnen en paarden. De zaden bevatten weerhakjes die in de vacht blijven hangen. Op die manier verspreiden zaden zich door het hele gebied.
In het Rotterdamse havengebied ligt het Geuzenbos. Een bijzonder natuurgebied, ingeklemd tussen industrie en het Oostvoornse meer. De oorsprong van het Geuzenbos is een monotoon aangeplant bos. Sinds FREE nature in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam in het aangeplante bos open plekken kapt voor meer variatie is veldhondstong sterk toegenomen. Dankzij het zadentransport van de grazers weet deze plant als een van de eerste de open plekken te koloniseren, met een enorme toename tot gevolg.
Maar ook andere vegetatie profiteert van de open gemaakte plekken in het bos, zoals koninginnekruid. Met haar nectarrijke bloemen trekt zij insecten aan, die vervolgens weer hun belagers zoals vogels en libellen aantrekken.
Ook de fauna reageert op het meer open karakter van het Geuzenbos. De grote en kleine grazers bezoeken de open plekken om te grazen en te browsen. Reeën bijvoorbeeld profiteren van de open plekken, zij begrazen de vers uitgelopen bladeren van boomstobbes en zaailingen. Bladeren waren voorheen onbereikbaar voor reeën omdat in het dicht beplante bos de bomen vooral bij de top takken met bladeren dragen. Recent is er zelfs een bunzing aangetroffen. Waar de combinatie van grazers en open plekken al niet toe kan leiden!
Tekst: Esther Linnartz, FREE Nature
Foto's: Esther Linnartz, FREE Nature en Leo Linnartz, ARK Natuurontwikkeling