Natuurberichten

Pagina 1217 van 1633 - 16330 Resultaten

Bever

De Europese Bever doet het goed in Vlaanderen. De soort verspreidt zich steeds verder en dringt zelfs door in het sterk verstedelijkt landschap. Aanvankelijk was de Vlaamse populatie beperkt tot twee aaneengesloten kernpopulaties:..


Lees verder 1 april 2013   11 jaar oud
Eisnoeren van de Grote vlokslak

Naar verwachting eten we tijdens de Paasdagen in Nederland ruim 30 miljoen eieren. Maar vergeleken met het aantal eitjes van de Grote vlokslak die we nu in de Oosterschelde, het Grevelingenmeer en de andere kustwateren kunnen..


Lees verder 1 april 2013   11 jaar oud
Passer domesticus. Huismus, mannetje

De insecticiden die verantwoordelijk worden gehouden voor de bijensterfte blijken ook sterfte bij vogels te veroorzaken. In ons land wordt op grote schaal gebruik gemaakt van dit gif. Heel jammer dat een voorstel van de Europese..


Lees verder 31 maart 2013   11 jaar oud
Rozetmos

Bijna de helft van alle in ons land gevonden mossen zijn in hun voorkomen bedreigd. Dat blijkt uit het Basisrapport met voorstel voor de Rode Lijst Mossen, dat is opgesteld door de BLWG in opdracht van het ministerie van..


Lees verder 31 maart 2013   11 jaar oud
Fritillaria meleagris. Kievitsbloem

Vandaag verscheen een nieuwe Rode Lijst van de wilde planten in Nederland. Ten opzichte van de vorige Rode Lijst uit 2000 gaat het iets beter met deze groep soorten. De lijst is in tien jaar twintig soorten (twee procent) korter..


Lees verder 31 maart 2013   11 jaar oud
De goudalg Ochromonas eet een giftige blauwalg (Microcystis aeruginosa) op. Links slikt hij hem net in, rechts is de blauwalg inmiddels verorberd.

n een warmer klimaat gedragen blauwalg-etende goudalgen zich meer als dier en versterken zo het broeikaseffect. Als dier stoten ze namelijk CO2-gas uit in plaats van het vast te leggen. “En dat zal een grote impact hebben, want in..


Lees verder 30 maart 2013   11 jaar oud
Bloeiende hazelaar in Wageningen op 22 december 2008

Wie heeft er niet genoeg van de kou? De winter van 2012-2013 duurt voor ons gevoel abnormaal lang. Het ís ook koud, beaamt bioloog Arnold van Vliet. Maar abnormaal koud? Nou, nee. Het is meer een kwestie van een kort geheugen,..


Lees verder 30 maart 2013   11 jaar oud
Kolgans - Anser albifrons (adult)
2012-11-20 Brandwijk - Polder Gijbeland © Albert de Jong

Het wordt vermoedelijk een laat ganzenseizoen. Overal in Nederland, zelfs in Limburg, zijn nog grote concentraties ganzen te vinden. Het gaat vooral om brandganzen en kolganzen, die het moeten doen met weilanden die in slechte..


Lees verder 29 maart 2013   11 jaar oud
Twee rode Amerikaanse rivierkreeften uit een uitgegraven kreeftenhol

Afgelopen winter is gebleken dat sommige exotische rivierkreeften ondergronds overwinteren in zelf gegraven holen. Het was al een tijd een raadsel hoe deze kreeften (waarvan sommige afkomstig uit verre zuidelijke streken) in..


Lees verder 29 maart 2013   11 jaar oud
Grutto, vrouwtje

Door de straffe oostenwind zijn enkele weilanden aan de rand van Oostknollendam naast natuurgebied Wormer- en Jisperveld (Noord-Holland) onder water gelopen. Hier komen heel veel grutto’s op af. Volgens boswachter Ed Zijp van..


Lees verder 28 maart 2013   11 jaar oud

Archief