Natuurberichten

Uitgever: Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels

Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels is een internationaal kennisinstituut op het gebied van bescherming van akkervogels en natuurbeheer in agrarisch gebied.

Pagina 12 van 15 - 147 Resultaten

Ook in 2015 keerde William terug naar Groningen.

In de uitgestrekte Oost-Groningse akkers komen naast Grauwe Kiekendieven ook Blauwe en Bruine Kiekendieven voor. Om te vergelijken hoe deze drie soorten kiekendieven het landschap precies gebruiken, werd het GPS-loggeronderzoek in..


Lees verder 23 april 2015   9 jaar oud
Grauwe kiekendief jagend boven faunarand

Deze week zal in totaal 75 hectare ‘Vogelakker’ worden ingezaaid in zuidelijk Flevoland (50 ha), Groningen (3 ha) en op Texel (22 ha). In Flevoland en Groningen ligt reeds zo’n 200 hectare Vogelakkers. Het Louis Bolk Instituut,..


Lees verder 21 april 2015   9 jaar oud
Herders in het droge Senegal op zoek naar gras voor hun vee.

Grauwe Kiekendieven zijn langeafstandstrekkers, die overwinteren in de Sahel waar ze voornamelijk sprinkhanen eten. In de Sahel veranderen de omstandigheden nog sterker dan hier: er komen steeds meer mensen en vee, waardoor bomen..


Lees verder 26 maart 2015   9 jaar oud
Veldmuis Microtus arvalis

Veldmuizen zijn de lemmingen van onze breedtegraad, en zijn veel belangrijker voor een gevarieerde natuur dan we met zijn allen denken. De afgelopen maanden zijn graslanden in Zuidwest-Friesland overspoeld door veldmuizen. Een..


Lees verder 8 maart 2015   9 jaar oud
Veldleeuwerik voert jongen

Waar grasland en akkers naast elkaar voorkomen, gebruiken Veldleeuweriken graag grasland om in te broeden. Dit wordt ze vaak noodlottig, omdat hier veel legsels worden uitgemaaid. Jaarlijks blijken in Groningen en Drenthe 30.000..


Lees verder 26 februari 2015   9 jaar oud
'Blacky', het melanistische mannetje met GPS-logger in Senegal.

De Sahellanden zijn het overwinteringsgebied van Europese Grauwe Kiekendieven. Naast de asgrijze Grauwe Kiekendieven die we hier als broedvogel kennen, komen in de Sahel ook zeer donkergekleurde Grauwe Kiekendieven voor. Dit noemt..


Lees verder 15 februari 2015   9 jaar oud
Een typische Vogelakker: strokenteelt van luzerne en een graan-kruidenmengsel.

De reputatie van de Veldmuis staat de afgelopen tijd nogal onder druk vanwege de enorme dichtheden in graspercelen in Zuidwest-Friesland. Een experiment in akkergebieden om tegelijkertijd hogere Veldmuizenaantallen te kweken,..


Lees verder 29 januari 2015   9 jaar oud
Nest jonge veldleeuweriken

Faunaranden zijn bedoeld om akkervogels voldoende voedsel te bieden om hun jongen groot te krijgen. Hoewel de randen daar deels in slagen, is er nog veel ruimte voor verbetering, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit..


Lees verder 4 januari 2015   9 jaar oud
Adult mannetje Blauwe Kiekendief boven een tarweakker.

Sinds 2010 broeden er weer Blauwe kiekendieven in Oost-Groningen. Deze fantastische vogels hebben zich hier gevestigd in het kielzog van de Grauwe kiekendief waarvoor allerlei maatregelen zijn getroffen om de voedselsituatie te..


Lees verder 1 januari 2015   9 jaar oud
Platform K15B ligt op ca. 80 kilometer ten westen van Texel en wordt gebruikt voor de winning van gas.

Circa 80 kilometer uit de kust werden werknemers op een boorplatform verrast door een Velduil die met een prooi was neergestreken op het platform. Hoe uitzonderlijk is dat? Een speurtochtje levert al snel aardig wat vogels boven..


Lees verder 4 december 2014   9 jaar oud

Archief