Natuurberichten

Dossier: Stikstof

Stikstof (in de vorm van ammoniak en stikstofoxiden) komt vrij door het gebruik van meststof door boeren en als uitstoot door verkeer en industrie. Door de hoge concentraties stikstof en door het effect op onder andere natuur en waterkwaliteit is hier steeds meer aandacht voor. Hieronder vindt u alle natuurberichten over stikstof bij elkaar.

Pagina 2 van 29 - 287 Resultaten

zadelsprinkhaan

De zadelsprinkhaan is een van de meeste bedreigde sprinkhaansoorten van ons land. De meeste dieren bevinden zich op de Veluwe, maar ook daar gaat de soort op veel plekken achteruit. Uit onderzoek blijkt onder andere dat de..


Lees verder 24 september 2024   1 maand oud
Hipparchia statilinus, kleine heivlinder

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Dit keer de kleine heivlinder – bepaald niet het enige, maar wel een heel duidelijk slachtoffer van ‘sluipmoordenaar..


Lees verder 19 september 2024   2 mnd oud

Provincies hoeven van het nieuwe kabinet niet verder met de huidige programma's om de natuur te herstellen en het stikstofprobleem aan te pakken. Dit melden bronnen aan het NOS. Ook zou het kabinet Schoof stoppen met het zogeheten..


Lees verder 11 september 2024   2 mnd oud

Tijdens een paddenstoelenexcursie afgelopen zaterdag vielen de vondsten erg tegen. Veel paddenstoelensoorten waren al te oud en daardoor onherkenbaar, maar er konden wel enkele bijzondere Rode Lijstsoorten worden genoteerd: de..


Lees verder 7 september 2024   2 mnd oud
Kempische heideschapen voor schapenbegrazing in de Ossendrechtse Duinen op de Brabantse Wal augustus 2024

Wie binnenkort een bezoek brengt aan de Ossendrechtse Duinen heeft grote kans om een grazende kudde Kempische heideschapen tegen het lijf te lopen. Natuurmonumenten zet hier op dit moment namelijk schapenbegrazing in als vorm van..


Lees verder 21 augustus 2024   3 mnd oud

De Amethistzwam is gekozen tot paddenstoel van het jaar 2024. De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft het initiatief genomen om zoveel mogelijk vindplaatsen van de Amethistzwam in kaart te brengen. Ook wil zij onderzoeken..


Lees verder 9 augustus 2024   3 mnd oud

Vele vruchteloze wandelingen ten spijt werden er de laatste weken nauwelijks paddenstoelen gevonden. Het had geen enkele zin om door te zoeken, want zelfs in de meest beroemde paddenstoelenlanen werd niets gevonden behalve..


Lees verder 7 augustus 2024   3 mnd oud
Stuifzandheide op de Veluwe (beeld in overleg te gebruiken, contact communicatie.esg@wur.nl)

Jaren geleden was stikstof nauwelijks een gespreksonderwerp. Nu houdt de stikstofcrisis Nederland in zijn greep en zorgt het voor verdeeldheid. In het recent verschenen boek ‘Het stikstofweb’ ontrafelt ecoloog Wieger Wamelink het..


Lees verder 3 augustus 2024   3 mnd oud
Veenbesparelmoervlinder

Hoge stikstofdepositie en bodemverzuring veranderen de bodemchemie en daarmee ook de kwaliteit van planten. Metingen op een gradiënt van hoge naar lage stikstofdepositie – van Nederland tot en met Zweden – moeten laten zien..


Lees verder 16 juli 2024   4 mnd oud
Tijdens de uitvoering van het bosexperiment in februari/maart 2019 zijn 15 bomen per soort bemonsterd om hun bovengrondse biomassa en nutriëntenverdeling te kwantificeren.

Bossen halen hun voedingsstoffen niet alleen uit de bodem, maar ook uit de lucht. Echter, te veel aanvoer van verzurende voedingsstoffen, zoals stikstof en zwavel, verandert de nutriëntenbalans en kan de bodem uitputten...


Lees verder 12 juli 2024   4 mnd oud

Archief