Izabelkleurig breeksteeltje nog steeds te vinden?

Nederlandse Mycologische Vereniging
12-DEC-2024 - Nog niet zolang geleden stonden er plotseling bleke paddenstoeltjes met geelbruine tot roestbruine plaatjes in mijn achtertuin. Vanwege zijn naar verhouding elegante hoge, bleke hoedjes is het een onmiskenbaar paddenstoeltje met de mooie naam Izabelkleurig breeksteeltje. December is toch een wat vreemde maand voor dit zomerse paddenstoeltje.

"Volgens mij staan er in onze achtertuin (al vijftig jaar niet bemest) Izabelkleurige breeksteeltjes (Conocybe albipes). Ze staan maar één dag en vallen dan ter aarde", mailde Piet Brouwer, de fotograaf van al dat moois.

Izabelkleurig breeksteeltje groeit veel op pasgemaaid gazon

Dit breeksteeltje is helemaal niet zeldzaam, maar juist door het verschijnen zo laat in het jaar is deze waarneming toch bijzonder. Dit mooie breeksteeltje met zijn elegante langwerpige, bleke hoedje komt vooral tevoorschijn na zware regenval, maar verdwijnt weer snel vanwege zijn tere consistentie.

Izabelkleurig breeksteeltje

In de boeken staat aangegeven dat het Izabelkleurig breeksteeltje van juni tot en met augustus in Nederland kan worden gevonden! Vooral in de toekomst valt dat volgens vele meteorologen zeer te betwijfelen. Dit breeksteeltje, met de mooie naam 'Izabelkleurig breeksteeltje', lijkt de laatste jaren later tevoorschijn te komen dan enige decennia geleden.

Lecythiforme cystidia. Breeksteeltjes zijn met zekerheid te herkennen aan de kenmerkende Lecythiforme cystidia. Dat zijn cystidia's die als poppetjes op de lamelsnede zitten, met een korte of lange nek

In West-Europa staat het Izabelkleurig breeksteeltje als een typische zomersoort te boek, maar fructifieert vooral na hevige regenval, en vooral dit laatste hebben we in overmaat gehad! Zo vond ik op 1 november 2020 verschillende exemplaren op de Stroërwierdijk te Wieringen en slechts een paar weken terug op 16 november 2024 verschillende exemplaren in het Zwanenwater. Dat is veel later dan de boeken enige decennia geleden nog aangaven. Het zou mij niet verbazen als de soort onder invloed van het huidige weertype dit jaar nog later gevonden gaat worden, de tijd zal het leren!

De oorzaak zal iedereen duidelijk zijn, want wat anders dan de klimaatverandering zal daarvan de oorzaak kunnen zijn? Misschien heeft de overmaat aan regen wel een grotere invloed dan men ooit heeft gedacht. Gistermiddag, tijdens een wandelingetje met kleinkinderen, troffen we in een lindelaan onverwacht ook Witte kluifzwammen, Wijnrode vezelkoppen en Opaal- en Tweekleurige vaalhoeden, en dat allemaal op 10 december!

Tekst: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto’s: Piet Brouwer; Martijn Oud