Natuurberichten

Dossier: Droogte

Pagina 26 van 37 - 365 Resultaten

Dikke kelderzwam

Kelderzwammen zijn berucht op bewerkt hout in gebouwen, hoewel ze het meest in de vrije natuur worden gevonden. In vochtige ruimtes, zoals kruipruimtes onder huizen, kelders en dergelijke kunnen kelderzwammen flink huishouden...


Lees verder 6 maart 2019   5 jaar oud
watervleemuis

De in 2000 ingevoerde Europese Kaderrichtlijn Water heeft als doel de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen. In aanloop op de volgende evaluatie van deze richtlijn zijn er steeds meer landen en bedrijven..


Lees verder 14 februari 2019   5 jaar oud
Narcis sneeuw 22 jan 2019 Arnold van Vliet

Tien dagen geleden lag de natuur nog een maand voor op schema en kregen we zeer bijzondere natuurwaarnemingen (winterappels). Door de onverwachte weersomslag krijgt de natuur het opeens flink voor de kiezen en staat de..


Lees verder 23 januari 2019   5 jaar oud
Welriekende ganzenvoet op rivierstrand bij de Millingerwaard. bron Willem Braam.

De laatste decennia worden er in ons land steeds meer planten uit warmere klimaatgebieden waargenomen. Aanvankelijk is het voorkomen onbestendig en blijft het onduidelijk in hoeverre deze soorten ingeburgerd zijn. Uit..


Lees verder 15 januari 2019   5 jaar oud

De lange, droge zomer van 2018 was de warmste in ons land in ruim drie eeuwen. Maar hoe lang gaat dat record standhouden? NIOO-onderzoekers Dedmer van de Waal, Annelein Meisner en Wietse de Boer bereiden zich alvast voor op nieuwe..


Lees verder 4 januari 2019   5 jaar oud
Witte paardenkastanje op rotonde Laan der Verenigde Naties Ede op 31 december 2018

De effecten van de droogte zijn nog steeds zichtbaar in de Nederlandse natuur. Een witte paardenkastanje op een rotonde in Ede verloor gedurende de droogte alle bladeren. Na de regenval liep de boom weer helemaal uit en, nog..


Lees verder 1 januari 2019   5 jaar oud
groot koolwitje - primair

Nu, aan het einde van het jaar, is het moment om even terug te kijken. Wat was 2018 voor jaar voor de dagvlinders? Het was, onder andere door de warme en extreem droge zomer een bijzonder jaar. Of het uiteindelijk een goed of..


Lees verder 31 december 2018   5 jaar oud

Fijn voor tuinders, minder prettig voor slakken, slakkenetende dieren en inventariserende slakkenzoekers. De warme en droge zomer van 2018 heeft onder de landslakken stevig huisgehouden; zowel huisjesslakken als naaktslakken..


Lees verder 30 december 2018   5 jaar oud
Lenteverschijnselen in de herfst bij een witte paardenkastanje op een rotonde in Ede

Weer is het extreem warm. Hoe gaat de natuur dit keer reageren? De eerste voorlenteverschijnselen kunnen elk moment zichtbaar worden zoals de eerste bloeiende hazelaars. Ondertussen wil een witte paardenkastanje die nog in..


Lees verder 3 december 2018   5 jaar oud
Terschelling_foto 20180715 Groenmonitor

Satellietbeelden uit Groenmonitor.nl laten zien dat het gras op de klei in Groningen en Friesland en in het Groene Hart het minst te lijden had van de droogte. In Oost-Overijssel, Gelderland, Zeeland, delen van Brabant en Limburg..


Lees verder 17 november 2018   6 jaar oud

Archief