Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 5 van 127 - 1262 Resultaten

Tijdens een opruimexpeditie op een wrak in de Noordzee, kwam een mooi klein visje voor de lens van de duikers. Het bleek een niet eerder in onze Noordzee waargenomen grondel te zijn – geheel nieuw voor Nederland...


Lees verder 22 december 2024   3 mnd oud
Kleine vos

Laat jezelf bijpraten over de actuele uitdagingen voor de natuur en over wat jij kunt doen voor de natuur. Nature Today organiseert in het eerste kwartaal een online Masterclass die je helpt om natuur een heldere plaats in je..


Lees verder 17 december 2024   3 mnd oud
Verzamelen van wadpieren door Wageningen Marine Research in de Westerschelde, september 2023 (eenmalig exclusief wmr)

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft Wageningen Marine Research de impact van chemische stoffen op het voedselweb van drie toppredatoren in de Westerschelde onderzocht: de visdief, de bruinvis en de zeehond. De resultaten tonen..


Lees verder 17 december 2024   3 mnd oud
Gestrande dikkopschildpad Texel 24 januari 2024

In januari 2024 werd een recordaantal van vijftien aangespoelde zeeschildpadden gemeld, een uitzonderlijke stijging ten opzichte van voorgaande jaren. In het nieuwste RAVON-tijdschrift wordt dit opvallende fenomeen belicht, met..


Lees verder 17 december 2024   3 mnd oud
Fin whale

In IJsland is het toegestaan om de komende vijf jaar op walvissen te jagen. Het land gaf op 5 december toestemming aan twee walvisvaartbedrijven om tot 2029 elk jaar meer dan vierhonderd vinvissen te doden...


Lees verder 13 december 2024   3 mnd oud
Bass bij proefopstelling in het lab van Wageningen Marine Research

Hoe zal het met de vissen in de Waddenzee gaan als de omstandigheden veranderen? Wat als het water veel warmer wordt? Promovendus Bass Dye onderzocht, vanuit het project Waddentools Swimway Waddenzee, temperatuurvoorkeuren van..


Lees verder 10 december 2024   3 mnd oud
Leadfoto: Kroontjesworm; deze vorm met mooie blauwe tentakelkransen komt relatief weinig voor

Keihard zijn ze, als gedroogde vogelpoepjes. Soms als gedraaide slakkenhuisjes. Binnenin die saaie grijswitte kalkbuisjes leeft een prachtig exotisch dier: de Kroontjesworm. Die hoort hier niet, maar rukt wel op...


Lees verder 8 december 2024   3 mnd oud
De zeebodem van de Waddenzee is soms opmerkelijk soortenrijk.

Slechts tien procent van de onderwaternatuur in de Waddenzee wordt effectief beschermd. Beschermingsmaatregelen, zoals het aanwijzen van beschermde gebieden, blijken bovendien nog vaak op de verkeerde plekken gericht te zijn. Dat..


Lees verder 3 december 2024   3 mnd oud
Purperslak - primair

Hij is er weer: Sinterklaas! Net als andere bisschoppen heeft de goedheiligman behalve een mijter en een staf, een lange mantel. Die is nu rood. Maar in de oudheid was deze purper, ofwel paars. Die kleurstof werd gewonnen uit..


Lees verder 2 december 2024   4 mnd oud
Koudwaterkoralen, zeeanemonen, hydroïdpoliepen en ook oesters hebben een harde ondergrond nodig om zich aan te hechten. En dat is zeldzaam op de zanderige bodem van de Noordzee.

Leden van het Noordzeeteam van ARK Rewilding Nederland gingen afgelopen zomer op expeditie naar de Borkumse Stenen. Ze ontdekten een enorme natuurlijke rijkdom, maar de zoektocht naar de vorig jaar afgezonken oesterkorven liep..


Lees verder 1 december 2024   4 mnd oud

Archief