Waarom zoveel strandingen?
Het grote aantal aangespoelde zeeschildpadden in korte tijd – dertien dikkopschildpadden en twee Kemps schildpadden – roept de vraag op wat hiervan de oorzaak is. Een voor de hand liggende verklaring lijkt een toename van het aantal individuen. Echter, de groei van de dikkopschildpadpopulatie verklaart niet het aantal meldingen uit de Noordzee in de winter van 2023-2024. Als dit de oorzaak was, zouden in eerdere jaren ook al meer strandingen zijn gemeld.
Lees het artikel (pdf: 0,6 MB)
Dit moet je doen als je een schildpad op het strand tegenkomtVind je een levende schildpad op het strand? De belangrijkste eerste stap is om het dier in een in zeewater gedrenkte doek te wikkelen en vooral niet op te warmen! Bel vervolgens de dierenambulance of Diergaarde Blijdorp (0900-1857, optie 7). Dode dieren moeten aangeboden worden aan Naturalis Biodiversity Center. Bekijk de herkenningskaart zeeschildpadden (pdf: 2,1 MB). |
Meer informatie
- Verder in dit nummer van het tijdschrift RAVON: een artikel over de nieuwe Rode Lijsten Amfibieën en Reptielen (pdf: 0,3 MB).
- Een artikel over de explosie van introducties van muurhagedissen (samenvatting; pdf: 23 KB).
- Begin 2025 verschijnt een nieuwe veldgids voor de vissen van de Nederlandse kustwateren en estuaria. Deze unieke gids, die wordt uitgebracht door de KNNV, is gemaakt door medewerkers van RAVON en bevat een overzicht van ruim 180 vissoorten die in kustwateren en estuaria kunnen worden aangetroffen. Lees het artikel (pdf: 0,2 MB).
- Vind je deze artikelen interessant? Word dan abonnee van het tijdschrift RAVON. Voor nog geen €2,50 per maand krijg je het tijdschrift voortaan thuis én steun je de natuur.
Tekst: Edo Goverse en Mark Groen, RAVON; Mark de Boer, Diergaarde Blijdorp
Foto’s: Ecomare (leadfoto: gestrande dikkopschildpad Texel 24 januari 2024); KNNV uitgeverij; Diergaarde Blijdorp