Natuurberichten

Categorie: Strand en zee

Pagina 4 van 127 - 1262 Resultaten

Mangrovebos op Bonaire

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam bekommert zich om de wandelende bossen van Bonaire, de mangroves. In de Leidse Hortus maakte stagiaire Hinke Lise een film om het belang van mangrovebossen uit te leggen. Maak kennis met een..


Lees verder 26 januari 2025   2 mnd oud
Alken die laag over zee vliegen (eenmalig exclusief wmr)

Alken en zeekoeten op de Noordzee vliegen in groten getale om de offshore windparken heen. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Marine Research, die met een nieuwe statistische methode het effect van windmolenparken op de..


Lees verder 22 januari 2025   2 mnd oud
Volgt

Ooit zijn de wieren langs onze kust ingedeeld in meerdere vaste algal communities (gemeenschappen van wieren). Tegenwoordig, veertig jaar later, is de situatie drastisch anders. Exoten en andere nieuwkomers beginnen te domineren...


Lees verder 19 januari 2025   2 mnd oud
Naast moeders, hun pups en (potentiële) vaders, liggen er al erg veel ‘weaners’ of anders gezegd gespeende pups. (eenmalig exclusief wmr)

Ieder jaar onderzoekt het zeehondenteam van Wageningen Marine Research in december het geboorteseizoen van grijze zeehonden op Griend en Richel. Onderzoeker Sophie Brasseur vertelt in deze vierde blog over de laatste ronde tussen..


Lees verder 14 januari 2025   2 mnd oud
Link: riffen groeien bij voldoende rust op de bodem. Rechts: de door sleepnetvisserij aangetaste zeebodem.

Stichting Doggerland en ARK Rewilding Nederland stappen opnieuw naar de rechter voor bescherming van een natuurgebied in de Noordzee. Op de Doggersbank, een speciaal aangewezen Natura 2000-gebied op zee, mag nog altijd..


Lees verder 9 januari 2025   2 mnd oud
Een jonge pup verliest zijn babyvacht

Ieder jaar onderzoekt het zeehondenteam van Wageningen Marine Research in december het geboorteseizoen van grijze zeehonden op Griend en Richel. Onderzoeker Jessica Schop vertelt in dit derde blog over het leven en monitoren van..


Lees verder 8 januari 2025   2 mnd oud
Common sea fan (Gorgonia ventalina)

Een recente studie onderzocht de verspreiding van een ziekte die zeewaaiers in het Nederlands Caribisch gebied aantast. Deze ziekte, bekend als het multifocal purple spots syndrome (MFPS), wordt veroorzaakt door parasitaire..


Lees verder 6 januari 2025   2 mnd oud
De Kleine sterslak (Atalodoris pusilla) op wrak 38324 (T1 wrak) in de Nederlandse Noordzee

Vertraagd – het blijven slakken – werd onlangs de vondst gepubliceerd van de Kleine sterslak, een nieuwe zeenaaktslak voor ons deel van de Noordzee. Duik mee onder water in dit sfeerverslag...


Lees verder 5 januari 2025   2 mnd oud
Vrouwtje in een poel

Ieder jaar in december onderzoekt het zeehondenteam van Wageningen Marine Research het geboorteseizoen van grijze zeehonden op Griend en Richel. Dit jaar mocht Clea van de Ven van Natuurmonumenten op het laatste moment meehelpen...


Lees verder 2 januari 2025   2 mnd oud
Een moeder grijze zeehond met haar jonge pup

Ieder jaar in december onderzoekt het zeehondenteam van Wageningen Marine Research het geboorteseizoen van grijze zeehonden op Griend en de Richel. Ze tellen pups en vrouwtjes, volgen hun gedrag en bestuderen hoe pups groeien..


Lees verder 27 december 2024   3 mnd oud

Archief