Mysterieuze paarse vlekken bedreigen Nederlands Caribische koraalriffen
Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)Inzicht in de oorzaak van deze ziekte helpt bij het beschermen van deze belangrijke mariene habitats. Caribische zeewaaiers spelen namelijk een grote rol in het behouden van gezonde koraalrifecosystemen. Echter, door klimaatverandering en stijgende zeewatertemperaturen worden deze koralen kwetsbaarder voor ziektes zoals MFPS. Het syndroom wordt gekenmerkt door kleine paarse vlekken die laesies vormen op de zeewaaiers, wat leidt tot weefselschade. Tot nu toe was de exacte oorzaak van de ziekte onduidelijk, waardoor het moeilijk was om de verspreiding te beheersen en te voorkomen.
Wie voerde het onderzoek uit?
Een internationaal team van wetenschappers van onder andere de Lomonosov Moscow State University, Shenzhen MSU-BIT University, Naturalis Biodiversity Center, Rijksuniversiteit Groningen, University of the Ryukyus en de University of Havana voerde deze studie uit. Ze verzamelden monsters tussen 2015 en 2019 op locaties in het Caribisch gebied, waaronder Sint Eustatius, Curaçao, Bonaire en Cuba. Met behulp van moleculaire technieken identificeerden de onderzoekers de roeipootkreeftjes die verantwoordelijk zijn voor de ziekte.
Belangrijkste bevindingen
De studie wees uit dat roeipootkreeftjes van het geslacht Sphaerippe de oorzaak zijn van MFPS in zeewaaiers. Deze roeipootkreeftjes creëren gallen in het koraalweefsel waarin ze leven en zich voortplanten. Uit het onderzoek bleek dat verschillende soorten roeipootkreeftjes aanwezig zijn op diverse locaties in het Caribisch gebied en dat deze soorten meestal moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn zonder moleculaire technieken. De bevindingen benadrukten ook hoe variaties in larvale verspreiding de verspreiding van de ziekte in verschillende regio’s kunnen verklaren.
Waarom is dit belangrijk?
Zeewaaiers zijn cruciaal voor de biodiversiteit van koraalriffen en hun achteruitgang kan een domino-effect hebben op het hele mariene ecosysteem. Het beschermen van zeewaaiers tegen ziektes zoals MFPS is belangrijk, niet alleen voor de gezondheid van koraalriffen in het Nederlands Caribisch gebied, maar ook voor het bredere doel om het mariene leven te behouden in een veranderend klimaat.
Tekst: Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)
Foto: Hans Leijnse (leadfoto: Gorgonia ventalina)