Doggerland en ARK stappen naar de rechter voor rust en ruimte op de Doggersbank
ARK Rewilding NederlandOm resultaat te kunnen boeken voor de Noordzeenatuur zijn voldoende plekken op zee waar de natuur echt rust en ruimte krijgt en zo kan herstellen essentieel. Het werk van ARK en onze investeringen daarin hebben geen zin als die rust en ruimte te veel in het gedrang komt. Daarom eist ARK, samen met Stichting Doggerland, dat de overheid zich aan haar eigen regels gaat houden en dat het Nederlandse deel van de Doggersbank gesloten wordt voor sleepnetvisserij.
Belang van de Doggersbank
De Doggersbank, bekend als de kraamkamer van de Noordzee, speelt een cruciale rol in het ecosysteem. Toch blijft de overheid schadelijke activiteiten, zoals sleepnetvisserij, toestaan. Het gevolg is dat de staat van de Noordzee al jaren hard achteruitgaat. Karel van den Wijngaard, programmaleider Noordzee bij ARK: “Het is belangrijk dat natuur voorrang gaat krijgen op de Doggersbank. Dan gaat ons werk aan nieuwe riffen ook zorgen voor vooruitgang.”
De voortdurende aantasting van de bodem op de Doggersbank zorgt ervoor dat riffen en andere natuur zich vrijwel onmogelijk kunnen ontwikkelen. Van den Wijngaard: “De natuur is heel krachtig, en kan onder de juiste omstandigheden weer opbloeien. Maar dat gaat niet gebeuren als er telkens een sleepnet over de bodem wordt gehaald in een natuurgebied.”
Samenwerking en de vuist op tafel
ARK werkt in haar projecten graag samen met verschillende organisaties en bedrijven. Als innovatieve natuurorganisatie laat ARK zien hoe maatschappelijke veranderingen voortdurend leiden tot nieuwe kansen voor natuur. We willen die kansen samen pakken, vanuit de overtuiging dat meer ruimte voor natuur de kwaliteit van leven vergroot – voor ál het leven. Dat is de werkwijze die ARK blijft voortzetten.
Maar om rifontwikkeling een kans van slagen te geven, is het essentieel dat er bodemrust is op voldoende plekken in de Noordzee. De overheid heeft regels opgesteld die zeggen dat een natuurgebied eerst moet worden onderzocht en de mogelijke schade en risico's van menselijke activiteiten, zoals sleepnetvisserij, in kaart moeten worden gebracht. Dat is bij de Doggersbank niet gebeurd. Daarom ziet ARK zich genoodzaakt om samen met Stichting Doggerland de overheid ter verantwoording te roepen.
Van den Wijngaard: “Vroeger lagen er enorme riffen op grote delen van de zeebodem, maar nu zijn er vooral kale zandbodems. De natuur kan zichzelf herstellen, als het maar de kans krijgt en als wij ons, als maatschappij, voldoende kunnen beheersen. Het eerste dat de overheid zou moeten doen, is prioriteit geven aan de natuur in gebieden die zij zelf daarvoor heeft aangewezen. En dat betekent: geen sleepnetvisserij meer op de Doggersbank.”
Tekst: ARK Rewilding Nederland
Beeld: Floor Driessen, Waardenburg Ecology (leadfoto links: riffen groeien bij voldoende rust op de bodem); Peter van Rodijnen, Dutch Maritime Productions (leadfoto rechts: de door sleepnetvisserij aangetaste zeebodem); NASA