Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 49 van 197 - 1966 Resultaten

Excursie Draadklaver Vollenhove

Draadklaver is een eenjarig, klein, geelbloeiend klavertje. Ze lijkt als twee druppels water op Kleine klaver, maar is veel zeldzamer en staat als bedreigd op de Rode Lijst. Draadklaver is grotendeels beperkt tot het kustgebied...


Lees verder 19 oktober 2021   3 jaar oud
Hertshoornweegbree

Vanuit het kustgebied trekt dit elegante, onopvallende plantje gestaag dieper het land in. Op veel plekken is het een nieuwkomer die niemand in de weg staat. Grappig dat hertshoornweegbree al een plekje vond in het kruidenboek van..


Lees verder 17 oktober 2021   3 jaar oud
Stoep plantjes

Stadsplanners krijgen meer en meer oog voor het belang van de plantjes, micro-organismen en diertjes in de bodem. Met het boek BiodiverCITY laat de gemeente Amsterdam zien dat het ze menens is...


Lees verder 16 oktober 2021   3 jaar oud
Kleine vos

Provincie Gelderland ontwikkelt allerlei programma’s om biodiversiteit te herstellen en versterken. Natuurlijk willen we dan ook weten of het de goede kant op gaat. Het CBS rekent dat voor ons uit. Met veel soorten gaat het beter,..


Lees verder 15 oktober 2021   3 jaar oud
leadfoto van moseiken campus Wageningen University

De herfstkleuren verschijnen nu geleidelijk in de natuur. Uit jarenlange timelapse video’s van de GrowApp blijkt dat de bladverkleuring relatief laat op gang komt dit jaar. Oorzaak: de warme september en het uitblijven van..


Lees verder 11 oktober 2021   3 jaar oud
Feromoon aanbrengen hoog in de boom voor mate disruption experiment

Door tijdens de vliegperiode van eikenprocessievlinders sexlokstoffen, feromonen, in eikenbomen aan te brengen, wordt de paring verstoord. Uit een eerste veldproef met speciale toestemming bleek dat op plaatsen met verstoring het..


Lees verder 10 oktober 2021   3 jaar oud
Gewoon biggenkruid

Al die vrolijke gele zonnetjes op de stoep, daar word je een beetje lui van. Paardenbloem, muursla, muizenoor, leeuwentand, streepzaad of biggenkruid - het zal vast één van die veel voorkomende samengesteldbloemigen zijn. Helaas,..


Lees verder 9 oktober 2021   3 jaar oud
Langstengelig fonteinkruid

In 1976 vond Eddy Weeda Langstengelig fonteinkruid in het kanaal Buinen-Schoonoord in Drenthe. Dat was een bijzondere waarneming. Niet alleen behoort Langstengelig fonteinkruid tot de zeldzaamste planten van de Nederlandse flora,..


Lees verder 5 oktober 2021   3 jaar oud
Sus scrofa 18, Wild zwijn, Saxifraga-

Er valt deze herfst naar schatting maar zo’n 1,6 miljoen kilo eikels en beukennootjes van de bomen op de Veluwe. De laatste minder goede mastjaren met schaarste waren de jaren 2008, 2010 en 2012. Hiermee komt een eind aan een..


Lees verder 4 oktober 2021   3 jaar oud
Park, bomen

Groen is belangrijk voor je mentale gezondheid. Met de toenemende verstedelijking hebben stadsbewoners minder toegang tot groen. Tegelijk is in de afgelopen vijftien jaar het aantal Europeanen met mentale problemen met zestien..


Lees verder 4 oktober 2021   3 jaar oud

Archief