Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 16 van 197 - 1966 Resultaten

Dotterbloem

Paardenbloem, melkdistel en andere bloeiende stoepplantjes begeleiden ons nog op een herfstige stadswandeling. Veel is uitgebloeid, maar een onverwachte nabloeier zorgt voor verrassingen en soms voor een verbaasd telefoontje naar..


Lees verder 19 november 2023   11 mnd oud
Kastanjeboleet primair

Door klimaatdoelstellingen en de biodiversiteitscrisis staan bossen volop in de aandacht. Daarbij gaat het vaak om het aantal hectares bos. Maar bossen hebben ook een eigen flora en fauna met kenmerkende soorten. Kruiden, mossen..


Lees verder 14 november 2023   1 jaar oud
duinsterretje - primair

Mossen hebben vaak een bescheiden formaat. Ze zijn soms nog geen centimeter lang en lastig op te merken. Vanwege dit kleine formaat zijn ze vaak niet dominant in het landschap aanwezig, maar dit geldt niet voor alle mossen. In de..


Lees verder 13 november 2023   1 jaar oud
Fluitenkruid

Storm, regen en prachtige herfstkleuren van het blad dat nog niet van de bomen is gewaaid. De nodige stoepplantjes bloeien onverdroten voort, en er is meer: nabloei van planten die hun hoofdbloei in een ander seizoen hebben...


Lees verder 12 november 2023   1 jaar oud

Naturalis gaat een onderzoeksinfrastructuur bouwen, speciaal gericht op het monitoren van biodiversiteit met behulp van minieme hoeveelheden DNA. Daarmee gaat het onderzoeksinstituut de staat van de natuur beter in kaart brengen..


Lees verder 11 november 2023   1 jaar oud

Hoe uniek en divers is het onzichtbare leven op Galapagos? Dat is de vraag waarop internationale onderzoekers, geleid door het NIOO, antwoord proberen te vinden. Dit jaar gingen zij op expeditie naar de iconische eilanden om het..


Lees verder 10 november 2023   1 jaar oud
Rimpelroos (Rosa rugosa)

Op de Nederlandse Waddeneilanden zijn sinds 2015 170 nieuwe exoten waargenomen. Planten vormen daarvan met 151 soorten de grootste groep. Dit blijkt uit een update van een eerdere inventarisatie. Deze nieuwe planten zijn allemaal..


Lees verder 8 november 2023   1 jaar oud
Madeliefje

Vandaag is de laatste dag van de Nationale Klimaatweek. Doel was om zoveel mogelijk mensen te inspireren om zich in te zetten voor het klimaat. Veel partijen proberen kinderen te betrekken bij de activiteiten. Zo heeft WWF..


Lees verder 5 november 2023   1 jaar oud
Een jonge haagbeuk, geplant in een nieuw bos in Noord-Brabant.

De komende maanden komt er naar verwachting zo’n 250 hectare nieuw bos bij op Staatsbosbeheer-terrein. “We gaan weer veel nieuwe bomen planten en zetten in op spontane bosontwikkeling”, stelt programmadirecteur Bos & Klimaat..


Lees verder 2 november 2023   1 jaar oud
Berghertshooi

Veel mensen zetten zich in voor Het Levend Archief, waarbij zaden van de allerkwetsbaarste planten van Nederland worden verzameld om de soorten in de toekomst veilig te stellen. Student Rick Goverde levert een belangrijke bijdrage..


Lees verder 1 november 2023   1 jaar oud

Archief