Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 15 van 197 - 1966 Resultaten
Klein kruiskruid is de absolute winnaar van de Eindejaars Plantenjacht van vorig jaar. Deze taaie winterbloeier trotseerde onder andere het Madeliefje en Straatgras. Wat maakt Klein kruiskruid een winnaar? En doe jij dit jaar mee..
Op de lijst van veertig favorieten voor de titel ‘nationale bloem’ kwam wilde peen niet voor. Evengoed is het een mooie plant, die ook nu nog hier en daar in bloei te vinden is. Op een dag met rijp zijn de broze skeletjes van..
In de droge duinen hinderen diverse overlast gevende soorten, zoals de invasieve exoten bezemkruiskruid, Amerikaanse vogelkers, mahonie, rimpelroos en dwergmispel, zowel de natuurkwaliteit als -ontwikkeling en het beheer. Voor..
Zolang het weer zacht blijft, bloeit er nog aardig wat. Zodra het gaat vriezen verdwijnt er veel – we maken dat kantelpunt nu mee. Maar een plant waarop vogels en insecten altijd kunnen rekenen, is de klimop. Niet onomstreden,..
Op 30 november was de feestelijke presentatie van het boek over de flora van de Guyana’s bij Naturalis. Het boek is een unieke verzameling van de tropische plantenfamilie Annonaceae – ook wel bekend als de zuurzakfamilie – uit..
Peter Eenshuistra uit Venlo is specialist in paddenstoelen, mossen, korstmossen én planten en draagt al decennia bij aan onderzoek naar deze soortgroepen. Wie is Peter en waar komt zijn passie voor de Nederlandse flora vandaan?..
Eigenlijk had ik het met u over het duinviooltje willen hebben, een van de veertig gegadigden voor de titel ‘nationale bloem'. Het zou tot diep in de herfst moeten bloeien, maar ik vind ze niet meer. Daarom een uitstapje naar de..
Witte rapunzel, knikkend nagelkruid. Nooit van gehoord? Niet zo gek, want het zijn zeer zeldzame planten. In het Ulvenhoutse Bos bij Breda komen ze voor. Nog wel. Door te veel stikstof en droogte dreigen ze te verdwijnen...
De Nederlandse natuur staat onder druk door een te grote stikstofneerslag, een tekort aan water en versnippering. Daarom heeft de overheid met het programma Natuurherstel tussen 2020 en nu geld uitgetrokken om maatregelen te nemen..
Dit jaar, 2023, is hard op weg het natste jaar te worden sinds het begin van de metingen in 1906, zo meldt het KNMI. Er valt tegenwoordig gemiddeld twintig procent meer regen dan een eeuw geleden. Ook de winters zijn de afgelopen..