Een zonnig Merenwijk in Leiden

Gezocht! Deelnemers voor onderzoek naar klimaatbestendige leefomgeving

Naturalis Biodiversity Center, Radboudumc
22-JUN-2024 - De aarde warmt op en de gemiddelde temperatuur stijgt wereldwijd, waardoor we steeds vaker te maken krijgen met hittegolven. Welke impact heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? Het BENIGN-project onderzoekt hoe we onze leefomgeving zo optimaal mogelijk kunnen inrichten om de gezondheid van inwoners te beschermen. Hiervoor is hulp nodig van stadsbewoners.

Het klimaat verandert en we krijgen wereldwijd – dus ook in Nederland – steeds vaker te maken met warme zomers en extreme temperaturen. De gemiddelde temperatuur is de afgelopen eeuw gestegen en de zomer van 2023 behoort tot de top tien van warmste zomers sinds 1901. Deze hitte heeft gevolgen voor zowel de natuur als onze gezondheid. Maar wat zijn precies de effecten van hitte op onze gezondheid en hoe kunnen we hier, nu en in de toekomst, beter mee omgaan? 

Gevolgen van hitte op gezondheid

Ons lichaam heeft moeite met het kwijtraken van warmte bij langdurige blootstelling aan hoge temperaturen. Vooral voor kwetsbare groepen zijn er gezondheidsrisico’s, maar ook gezonde mensen kunnen problemen ervaren door extreme hitte. Een stijging van de lichaamstemperatuur kan leiden tot verschillende klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid of zelfs een hitteberoerte. Bovendien kan overmatig zweten tot uitdroging leiden. Daarom is onderzoek naar deze gezondheidseffecten nodig. 

Leefomgeving

Onze leefomgeving beïnvloedt de impact van hitte op onze gezondheid. In steden kan het erg warm worden doordat asfalt en beton veel warmte vasthouden. Water, bomen en andere planten zorgen voor verkoeling, maar sommige planten verspreiden allergeen pollen (pollen dat hooikoorts veroorzaakt) of verlagen met hun bladinval de waterkwaliteit van sloten of vijvers. “Met dit project willen we onderzoeken hoe we groene en blauwe infrastructuur zo kunnen inrichten dat ze de stedelijke opwarming verminderen en onze gezondheid bevorderen”, zegt Nemi Dorst, onderzoeker bij Naturalis en het BENIGN project.

Meedoen aan onderzoek

Om meer inzicht te krijgen in de effecten van hitte op onze gezondheid en de rol van de leefomgeving hierbij, zijn de onderzoekers van het BENIGN-project op zoek naar mensen die willen bijdragen aan onderzoek. Het Radboudumc nodigt iedereen van 18 jaar en ouder uit om mee te doen aan een vragenlijstonderzoek. Je ontvangt dan voorafgaand aan, tijdens en na afloop van een warme periode in de zomer een aantal vragenlijsten. Deze vragenlijsten gaan onder andere over je gezondheid, woonsituatie, klachten door hitte en de maatregelen die je tegen de hitte neemt.

Onderzoek naar hooikoorts met een luchtzak

Daarnaast organiseren onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center en de Radboud Universiteit buurtwandelingen met vrijwilligers in Leiden, om meer te weten te komen over hoe we straten slimmer kunnen inrichten zodat hooikoortsklachten verminderd worden. Hierbij lopen omwonenden langs hooikoortsplanten en ademen vervolgens uit in een zakje, zodat de uitgeademde lucht onderzocht kan worden op de aanwezigheid van stofjes die ontstaan bij allergieën.   

Lijkt dit je wat? Meld je aan!

Meer informatie

Tekst: Mandy Peggen, Radboudumc; Nemi Dorst, Naturalis Biodiversity Center
Foto’s: Bram Goris, Radboudumc (leadfoto: Merenwijk in Leiden); Barbara Gravendeel