Natuurberichten

Categorie: Planten

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 10 van 197 - 1966 Resultaten

Een ondergelopen wandelpad in het Drents-Friese Wold

Het was kleddernat in Nederland de afgelopen maanden. Een zegen voor de natuur, maar té nat is ook niet goed. Niet alleen maken de ondergelopen wandel- en fietspaden het recreanten moeilijk, ook verschillende bomen en insecten..


Lees verder 19 april 2024   6 mnd oud

Veel bosgebieden op droge zandgronden hebben het moeilijk. Als we deze bossen willen behouden voor de toekomst, moeten we nu ingrijpen. Dat geldt ook voor de Kronenbergse Bossen in Limburg. Deze particuliere eigenaren deden mee..


Lees verder 17 april 2024   6 mnd oud
Kleine vos op bloeiende vlinderstruik

Het tuinseizoen is weer begonnen en het is niet gemakkelijk om alle kleurrijke verleidingen in het tuincentrum te weerstaan. Maar hoe kun je kiezen voor kleurrijke planten die niet alleen een verrijking zijn voor de biodiversiteit..


Lees verder 16 april 2024   6 mnd oud
Koningin van C. nicobarensis kruipt door een opening de H. papuanum-mierenplant in.

Na de zonnige dagen van de afgelopen weken knalde het blad uit de bomen. In de tuin scharrelden de mieren over de klinkers. Ze verslepen de zaadjes met mierenbroodjes van sneeuwklokje, viooltjes, de eerste zaadjes van de stinkende..


Lees verder 14 april 2024   7 mnd oud
Myriophyllum rubricaule te midden van Myriophyllum aquaticum

Om risicovolle invasieve waterplanten beter te kunnen herkennen heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een herziene veldgids invasieve waterplanten uitgebracht. Herkenning is vaak lastig, maar wel belangrijk zodat..


Lees verder 10 april 2024   7 mnd oud
Wilde kievietsbloem met markante tekening in de botanische tuin van Hortus Nijmegen

Pinksterbloem, fluitenkruid, paardenbloem, madeliefje én wilde kievitsbloem haalden de top vijf in de verkiezing van de nationale bloem. De eerste vier inclusief winnaar madeliefje zijn heel algemeen, de laatste lijkt een vreemde..


Lees verder 7 april 2024   7 mnd oud
Ei-uitkomst eikenprocessierups op zomereik (Quercus robur) op 31 maart 2024

Op zondag 31 maart zijn de eerste eikenprocessierupsen uit het ei gekropen. Zoals verwacht een zeer vroege ei-uitkomst. Ook de eerste eiken ontplooien momenteel hun bladeren. Met de verwachte hoge temperaturen later deze week..


Lees verder 2 april 2024   7 mnd oud
Kruipend moerasscherm

Kruipend moerasscherm is een bedreigde en streng beschermde plantensoort van de Europese Habitatrichtlijn. In Nederland is ze uiterst zeldzaam. Eén van de grootste populaties bevindt zich in het Noord-Brabantse natuurgebied ’t..


Lees verder 2 april 2024   7 mnd oud
Duinviooltje

Ach, viooltjes! Ze komen in alle kleuren en maten tevoorschijn. Tussen de tegels, als zaailingen uit tuinen en in plantenbakken. Ze begroeten je met een allervriendelijkst gezichtje. Hoe is het mogelijk dat het duinviooltje niet..


Lees verder 31 maart 2024   7 mnd oud
Segrijnslak eet van de invasieve exoot

Bij biologische bestrijding worden organismen ingezet om een plaagsoort te onderdrukken. Dit is toe te passen met uitheemse soorten, vaak met hetzelfde natuurlijke verspreidingsgebied als de invasieve exoot. Hiermee zijn risico’s..


Lees verder 26 maart 2024   7 mnd oud

Archief