Saffraan

Plant & mens: nogmaals saffraankrokus

Hortus botanicus Leiden
6-OKT-2024 - Een week geleden las je een artikel over saffraan. Deel je reacties, vroegen we toen. Een aantal lezers heeft dat gedaan, en dat leverde verrassende resultaten op.

"Vroeger heb ik op een laboratorium gewerkt, waar we saffraan gebruikten voor het kleuren van weefselcoupes," schreef Adri uit Leiden. "We hadden er in het lab maar heel weinig van nodig, met een oplossing van een gram fijngestampte saffraan in een liter alcohol deden we maanden. Dat is maar goed ook, want saffraan is een dure specerij." Adri had al eens haar verhaal gedaan in Hortus Leiden, het blad van de Vrienden van de Leidse Hortus.  "De meeste saffraan – zo’n negentig procent van de wereldproductie – komt tegenwoordig uit Iran. Op ons lab werkte een tijdje een Iraanse gastmedewerker, die van zijn vakanties saffraan voor ons meenam. Dat was de beste kwaliteit die we ooit hebben gehad. Daarmee kleurden bepaalde weefsels in de coupes prachtig geel."

Atherosklerotische plaque in de humane kransslagader. Saffraan kleurt collageenvezels geel, waardoor die goed te onderscheiden zijnRijstpap

Rijstpap

Saffraan in rijstpap lijkt vooral in België gebruikelijk. "Ja hoor, gisteren nog rijstpap met saffraan gemaakt. Lekkerrrr! Veel groeten uit Vlaanderen", schrijft Sonja. "Al sinds ik kind was, ken ik het gebruik van saffraan door onze moeder bij het maken van rijstpap. Ook nu nog gebruiken wij het in de keuken om rijstpap te maken, maar daar hoort natuurlijk ook een kaneelstok bij. Bij het maken van gelei gebruik ik kruiden, zoals steranijs en een kaneelstokje voor kweepeergelei," schrijft Jan.

Informatief

Saffraan

Over de naam schreef een lezer uit Deventer: "De naam van de stad Safranbolu, in de provincie Karabuk in het noorden van Turkije, is waarschijnlijk afgeleid van het woord voor saffraan." Nog een informatieve reactie kwam van Joy uit Renkum: "Misschien weten jullie niet dat in Engeland een gepromoveerd botanica al jaren saffraan kweekt voor de verkoop, en prijzen heeft gewonnen voor haar product?"
Voor saffraanliefhebbers is haar website watertanden en afzien, want de producten worden niet in Nederland geleverd.

Meer informatie

Tekst: Hanneke Jelles, Hortus botanicus Leiden
Beeld: Amin, Wikimedia Commons; Dr. Jan Lindeman, Leids Universitair Medisch Centrum – uit het magazine Hortus 2018; Tiia Monto, Wikimedia Commons; H. Gross