Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 72 van 82 - 816 Resultaten

Jeneverbes-Perenroest

Door de grote droogte van de afgelopen weken is de Jeneverbes-Perenroest nog niet gesignaleerd. Nu het deze week wat vochtiger is, zal de kans op een waarneming van deze roest op jeneverbesstruiken in tuinen en parken groter..


Lees verder 11 mei 2011   13 jaar oud
Stromatinia rapulum, Salomonsstromabekertje

Vrijwel alle meldingen van het Salomonsstromabekertje in Nederland stammen uit de kalkrijke duinen. Verder lijkt deze soort bijna nooit in het binnenland gevonden te worden. Dit jaar is deze soort echter in de voormalige..


Lees verder 27 april 2011   13 jaar oud
Vingerhoedje

Het Vingerhoedje is een zeldzame lentepaddenstoel in Nederland. Het Vingerhoedje wordt wel eens tot de eetbare paddenstoelen gerekend, maar dit is niet geheel zonder risico voor de kok én zijn gasten. Bij het verhitten komen..


Lees verder 20 april 2011   13 jaar oud
Russula nana

Een baanbrekend DNA-onderzoek naar de aanwezigheid van paddenstoelen in de bodem laat zien dat soorten paddenstoelen waarvan in Nederland nog nooit vruchtlichamen gevonden zijn en die tot nu toe slechts bekend waren uit het hoge..


Lees verder 13 april 2011   13 jaar oud
Anemonenbekerzwam

Door de gestage afname van de Bosanemoon in Nederland, neemt ook de van deze plant afhankelijke Anemonebekerzwam af. Ook in de rest van Europa gaat deze soort achteruit, maar gelukkig heeft zij wereldwijd een groot..


Lees verder 8 april 2011   13 jaar oud
Cedergrondbekerzwam

De Cedergrondbekerzwam is een zeldzame en grote bekerzwam die altijd in de directe nabijheid van cederbomen voorkomt. In maart en april is de zwam in parken, buitenplaatsen en op oude begraafplaatsen te vinden, met name bij oude..


Lees verder 31 maart 2011   13 jaar oud
Ringspoorkristalkopje

Een wereldwijd zeer zelden gevonden slijmzwam, het Ringspoorkristalkopje, blijkt regelmatig voor te komen op Nederlandse hyacint bollen die voorgetrokken zijn voor de huiskamer. De eerste werd vorig jaar gemeld en ook dit voorjaar..


Lees verder 23 maart 2011   13 jaar oud
Winterrmycena

Het landgoed Twickel, beroemd om zijn zeldzame paddenstoelen, kan weer een paddenstoel toevoegen aan zijn lange lijst. De zeer zelden in Nederland gevonden Wintermycena is hier voor de eerste keer in Overijssel gevonden...


Lees verder 16 maart 2011   13 jaar oud
Essevlieskelkje

Vanuit het oosten van Polen rukt een nieuwe Essenziekte op richting Nederland. Onlangs is uit DNA-onderzoek gebleken dat er naast het Essevlieskelkje nog een soort bestaat die verantwoordelijk is voor deze ziekte...


Lees verder 9 maart 2011   13 jaar oud
Blauwgroen trechtertje

Door politieke beslissingen van de huidige regering zal een aantal soorten paddenstoelen, die afhankelijk zijn van natuurontwikkeling, naar verwachting sterk afnemen en wellicht zelfs verdwijnen uit Nederland...


Lees verder 2 maart 2011   13 jaar oud

Archief