Jeneverbes-Perenroest

Krijgt de Jeneverbes-Perenroest deze week een kans?

Nederlandse Mycologische Vereniging
11-MEI-2011 - Door de grote droogte van de afgelopen weken is de Jeneverbes-Perenroest nog niet gesignaleerd. Nu het deze week wat vochtiger is, zal de kans op een waarneming van deze roest op jeneverbesstruiken in tuinen en parken groter worden.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op woensdag 11 mei 2011

Door de grote droogte van de afgelopen weken is de Jeneverbes-Perenroest nog niet gesignaleerd. Nu het deze week wat vochtiger is, zal de kans op een waarneming van deze roest op jeneverbesstruiken in tuinen en parken groter worden. 

Jeneverbes-Perenroest op Jeneverbes (foto: Menno Boomsluiter)De maand april was zeer droog. Gemiddeld viel er ongeveer 10 millimeter regen, terwijl er normaal 44 millimeter valt. Op sommige plaatsen viel zelfs minder dan 5 millimeter. Na de droge maart en het zeer warme en zonnige weer daarna betekent dit dat er op dit moment bijzonder weinig paddenstoelen te vinden zijn.Toch zal op het moment dat het vochtiger en koeler wordt de Jeneverbes-Perenroest weer te vinden zijn. Deze roest heeft de vochtigheid nodig omdat het vruchtlichaam op de Jeneverbes uit oranjegekleurde geleiachtige uitsteeksels bestaat die heel snel uitdrogen. Jeneverbessen die geïnfecteerd zijn met de Jeneverbes-Perenroest vertonen verdikte takken waar elk jaar opnieuw gedurende een korte tijd, vaak maar een paar dagen, deze geleiachtige uitsteeksels te vinden zijn. In dit stadium verspreidt de roest zijn teliosporen tot over een afstand van 500 meter van de Jeneverbes, en vervolgens kunnen ze op vochtige bladeren van perenbomen ontkiemen. De basidiosporen die daaruit ontstaan, kunnen de bladeren van perenbomen aantasten. Deze aantastingen zijn de gehele zomer als oranjerode ronde vlekken zichtbaar. Aan het einde van de zomer verschijnen er aan de onderzijde van het perenblad, op de plaats van de vlek, een aantal vezelige urntjes waaruit de aeciosporen zich verspreiden die op hun beurt jeneverbesstruiken weer kunnen aantasten.

Jeneverbes-Perenroest op Peer (foto: Titico)Het is opvallend dat de Jeneverbes-Perenroest niet op de inheemse Jeneverbes (Juniperus communis) voorkomt. Als je daar toch vergelijkbare vruchtlichamen vindt, gaat het om een andere soort. Jeneverbes-Perenroest komt vooral voor op de jeneverbessen die in tuinen en parken worden aangeplant. Met name sommige rassen en variëteiten die behoren tot de soorten Juniperus sabina en Juniperus chinensis zijn extra gevoelig. Aangenomen wordt dat Jeneverbes-Perenroest een exoot is die in geheel Noordwest-Europa tot ver in Zweden en Engeland de aangeplante exotische jeneverbes-soorten, waar ze op kan parasiteren, volgt .

Mocht je de Jeneverbes-Perenroest vinden, geef je vondst dan door bij Telmee.nl of Waarneming.nl en geef aan op welke waardplant je de roest gevonden hebt.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging; Titico, GNU-licentie voor vrije documentatie