Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 63 van 82 - 816 Resultaten

Glazige buisjeszwam

Een goede viool wordt niet enkel gemaakt door een bekwaam vakman, maar ook van hout met bijzondere kwaliteiten. De Zwitserse professor Francis Schwarze stelde een procédé op punt waardoor violen gemaakt van hout dat door zwammen..


Lees verder 19 september 2012   12 jaar oud
Kaaszwam

Vooral houtzwammen hebben er last van: ze zweten bij actieve groei en een hoge luchtvochtigheid druppels uit. Deze druppels, ook wel guttatiedruppels genoemd, hebben soms opvallende kleuren...


Lees verder 19 september 2012   12 jaar oud
Blauwvoetsatijnzwam

Onlangs werd in het grazige, kalkhoudende, vochtige duingebied van Voorne een voor Nederland nieuwe soort satijnzwam gevonden. Deze soort is eerder ook gevonden in Jutland (Denemarken) en Noord-Duitsland in een vergelijkbaar..


Lees verder 12 september 2012   12 jaar oud
Zijige inktzwam

Eind augustus werden tien exemplaren van de met uitsterven bedreigde Zijige inktzwam aangetroffen in Bergen (NH). Deze paddenstoel is maar van één vindplaats in Nederland bekend, maar laat zich daar meerdere malen per jaar zien...


Lees verder 5 september 2012   12 jaar oud
Lisdoddefranjehoed

Het paddenstoelenseizoen is door de hitte nog niet echt van start gegaan, maar het lage waterpeil van meren en rivieren op dit moment geeft kansen om zelden waargenomen paddenstoelen zoals de lisdoddefranjehoed te vinden...


Lees verder 29 augustus 2012   12 jaar oud
zwarte amaniet

Eind oktober 2008 werd in het privaat kasteeldomein Drietoren te Londerzeel de Zwarte amaniet gevonden, een primeur voor België. In een tuin, die in vogelvlucht 625 m van deze eerste vindplaats ligt, gebeurde op 18 augustus de..


Lees verder 23 augustus 2012   12 jaar oud
Honden op de mosheuvel

Paddenstoelen worden niet alleen bedreigd door luchtvervuiling en kap van bomen. Wijzelf vormen ook vaak een bedreiging door ons gedrag en dat van onze huisdieren. Het volgende relaas over de mosheuvels op het landgoed..


Lees verder 15 augustus 2012   12 jaar oud
Klein-springzaadroest

Hoewel Klein springzaad al meer dan een eeuw in Europa bekend is, is de roestschimmel op deze soort pas in 1997 voor het eerst in Nederland gezien. Sinds zijn ontdekking is de roest snel zeer algemeen geworden en parasiteert hij..


Lees verder 8 augustus 2012   12 jaar oud
Cantharel

Halverwege de zomer verschijnen de eerste Cantharellen in de Nederlandse natuur. Cantharellen die je hier in winkels en restaurants kunt krijgen, komen echter vooral uit het buitenland. Vanuit alle windstreken worden ze in grote..


Lees verder 1 augustus 2012   12 jaar oud
Grote harpoenzwam

Vorige week werd op een oude snipperhoop de zeer zeldzame en bedreigde Grote harpoenzwam gevonden. De Grote harpoenzwam behoort tot een groep paddenstoelen die in staat zijn aaltjes (nematoden) te vangen en deze op te eten. Veel..


Lees verder 18 juli 2012   12 jaar oud

Archief