Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 38 van 82 - 816 Resultaten

Purperbruine aardtong

Onlangs bezochten enkele leden van de Nederlandse Mycologische Vereniging Vlieland om te zien of een aantal in de afgelopen jaren gevonden zeldzame paddenstoelensoorten daar nog steeds voorkomen. Het ging daarbij vooral om de..


Lees verder 30 november 2016   8 jaar oud

Voorzichtige schattingen beweren dat het moet gaan om minstens 2000 exemplaren. Het is bekend dat bepaalde franjehoeden in grote groepen kunnen optreden. De maker van deze foto's zal wel even achter zijn oren hebben gekrabd. Een..


Lees verder 23 november 2016   8 jaar oud
Massa's Stinkparasolletjes

Begraafplaatsen staan bekend om het voorkomen van bijzondere paddenstoelen. Toch is er relatief weinig over de paddenstoelen van begraafplaatsen bekend. De belangrijkste oorzaak is natuurlijk de functie als begraafplaats. Iedereen..


Lees verder 16 november 2016   8 jaar oud
Buitenste heksenkring van Populierenvaalhoeden met aan de binnenkant een heksenkring van Bleke wilgengordijnzwammen

Nederland is aardig opgefrist door de kou en al die regen van de afgelopen weken. Ideaal weer voor het onverwachte verschijnen van heksenkringen. Heksenkringen zijn vooral goed zichtbaar op de keurig gemaaide grasvelden in de..


Lees verder 9 november 2016   8 jaar oud
Massale fructificatie van Koeienboleten

De maand oktober viel tegen wat de paddenstoelen betreft. Vooral op de hogere zandgronden van Nederland was weinig te zien. Na de plensbuien van vorige week is daar gelukkig verandering in gekomen. Het lijkt er zelfs op dat de..


Lees verder 2 november 2016   8 jaar oud
Grote sponszwam

In het bosgebied van Ommen-Beerze werd in een berm van een vrij drukke weg een grote geelbruine bol op de grond opgemerkt. De maten van 70 centimeter breed en 50 centimeter hoog logen er niet om. Passanten vroegen zich af wat het..


Lees verder 26 oktober 2016   8 jaar oud
Thismia rodwayi Tasmania

In de oeroude samenwerking tussen plant en schimmel die in de loop van de evolutie is ontstaan, komt een opvallende uitzondering voor. Er zijn planten die niet netjes voedingsstoffen met bodemschimmels uitwisselen, maar die de..


Lees verder 19 oktober 2016   8 jaar oud
Zwartvoetkrulzomen

Hoewel de gevolgen van het wispelturige weer van dit jaar slecht waren voor het verschijnen van veel soorten paddenstoelen, lijkt de Zwartvoetkrulzoom hier nauwelijks last van te hebben. Al enige maanden achtereen worden ze in..


Lees verder 19 oktober 2016   8 jaar oud
Veenmosvuurzwammetje in habitat met Zonnedauw

Dit jaar is het moerassoorten-project van start gegaan. Reden te meer om één of enkele dagen te reserveren om een moeras te bezoeken op het voorkomen van typische moeraspaddenstoelen. Vaak moet de tocht over water en doe je dat in..


Lees verder 12 oktober 2016   8 jaar oud
Limosa limosa. Grutto

Een studententeam van Wageningen University voert een onderzoek uit voor Nature Today. Het doel is te onderzoeken hoe recreanten natuur en natuurapps gebruiken en beleven. Het team kijkt onder andere welke behoefte er nog is aan..


Lees verder 7 oktober 2016   8 jaar oud

Archief