Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Door de handhaving van wet- en regelgeving draagt de NVWA bij aan het behoud van natuur in Nederland en daarbuiten.

Pagina 1 van 5 - 47 Resultaten

Alsemambrosia

De beruchte hooikoortsplant Alsemambrosia staat in Oost- en Zuid-Europa bekend als een hardnekkig onkruid voor de akkerbouw. De plant vestigt zich op steeds meer akkers in Noord-Europa, vermoedelijk mede door klimaatverandering...


Lees verder 18 september 2024   2 mnd oud
Roodrugspin (Latrodectus hasselti): een nieuwe soort op de hoog risicolijst.

Invasieve exoten bedreigen de biodiversiteit. Ze verdringen inheemse soorten, verstoren ecosystemen of brengen ziektes over. Die zien we dus liever niet komen. Maar hoe weet je nu welke van de 9 miljoen soorten je in de gaten moet..


Lees verder 29 augustus 2024   2 mnd oud
Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia)

De invasieve plant Alsemambrosia blijft zich uitbreiden in Nederland, waardoor het risico op gezondheidsklachten voor hooikoortspatiënten verder toeneemt. Deze plant komt nu vooral voor in particuliere tuinen, maar staat in andere..


Lees verder 2 augustus 2024   3 mnd oud
Ixodes ricinus

Van wolven tot wezels, roofdieren zijn een diverse en boeiende groep zoogdieren. Ze breiden hun areaal uit of hebben het juist zwaar. In de week van de teek bespreken we de teken die op roofdieren leven. Centrum Monitoring..


Lees verder 25 april 2024   6 mnd oud
Myriophyllum rubricaule te midden van Myriophyllum aquaticum

Om risicovolle invasieve waterplanten beter te kunnen herkennen heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een herziene veldgids invasieve waterplanten uitgebracht. Herkenning is vaak lastig, maar wel belangrijk zodat..


Lees verder 10 april 2024   7 mnd oud
Gele bieslelie op de Grevelingendam

Gele bieslelie is een plant die wordt verkocht als oever- en tuinplant. In 2005 is deze soort in Nederland voor het eerst in het wild gezien en is daarna op talrijke andere plekken waargenomen, ook in kwetsbare natuurgebieden..


Lees verder 19 maart 2024   8 mnd oud
Vijfbladige wingerd (Parthenocissus quinquefolia)

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft, in samenwerking met Naturalis Biodiversity Center en Staatsbosbeheer, een veldgids gemaakt met bomen en struiken die van nature niet in Nederland voorkomen. De gids helpt deze..


Lees verder 3 februari 2024   9 mnd oud
Chinese moerasslakken verzameld in de Eijsder Beemden in Limburg

De Chinese moerasslak komt steeds meer voor in Nederland. De toenemende verspreiding heeft de exoot aan ons mensen te danken. De Chinese moerasslak vormt een risico voor de natuur en hem verwijderen is bijna onmogelijk. Hoe remmen..


Lees verder 19 december 2023   11 mnd oud
Rimpelroos (Rosa rugosa)

Op de Nederlandse Waddeneilanden zijn sinds 2015 170 nieuwe exoten waargenomen. Planten vormen daarvan met 151 soorten de grootste groep. Dit blijkt uit een update van een eerdere inventarisatie. Deze nieuwe planten zijn allemaal..


Lees verder 8 november 2023   1 jaar oud
Alsemambrosia (Ambrosia artemisiifolia)

De hooikoortsplant Alsemambrosia neemt nog steeds toe in Nederland. In 2022 was 60% van alle meldingen afkomstig uit particuliere tuinen. En dat is slecht nieuws voor iedereen die last heeft van hooikoorts, want deze plant bloeit..


Lees verder 1 augustus 2023   1 jaar oud

Archief